Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Gaza bereidt zich opnieuw voor op oorlog met Israël terwijl Hamas nieuwe vormen van terreur introduceert

Door Missing Peace

Hamas tunnels

Afgelopen weekend introduceerde Hamas een nieuwe vorm van terreur die Israël schokte.

Terwijl honderdduizenden  Israëli’s de populaire reality show Big Brother bekeken gebeurde er iets onverwachts.

Hamas computerexperts slaagden er in om het programma te onderbreken met een 3,5 minuten durende video clip waarin beelden van de recente terroristische aanslagen waren te zien.   De video bevatte ook een waarschuwing aan Israëli’s om “onsland te verlaten voordat het te laat is.”

In de video clip,  dreigde Hamas om meer terroristische aanslagen in Israël uit te voeren en beweerde dat wat  Israëli’s tot nu toe hebben meegemaakt ‘slechts het begin is’.

Het laatste kan waar zijn.

Vorige week werd duidelijk dat  Hamas weer voorbereidingen  op een nieuwe oorlog tegen Israël aan het treffen is en dat de terreurgroep deze keer dingen wil doen die Israëli’s nog nooit eerder hebben meegemaakt.

De IDF waarschuwde dat Hamas een gigantische tunnel aan het bouwen is die reeds de grens met Israël is gepasseerd en diep in het grondgebied van Israël is binnengedrongen. Volgens het Israelische leger werken niet minder dan duizend Hamas leden aan de tunnel die vordert met een snelheid van 50 meter per dag.

Israëli’s die in grensgebied met Gaza leven hebben herhaaldelijk gemeld dat men geluiden van graafwerkzaamheden hoorde onder de huizen en zelfs trillingen die ervoor zorgden dat hun woningen schudden op hun grondvesten.

De nieuwe gigantische tunnel zou kunnen worden gebruikt om een massale aanval op een Israëlische stad in het zuiden van het land te lanceren. Een dergelijk aanval  was Hamas van plan uit te voeren in het najaar van 2014.

De Israëlische media meldden na de zomeroorlog in 2014, dat de tunnels  die de IDF zojuist had  vernietigd deel uitmaakten van een plan om een mega-terreur aanslag op joodse gemeenschappen in het Gaza grensgebied uit te voeren tijdens de Hoge Feestdagen. De IDF bevestigde later dat een dergelijk Hamas terreur plan bestond.

Het rapport over de bouw van een gigantische tunnel onder de Israëlische grens viel samen met de onthulling dat Hamas erin is geslaagd om hetzelfde type tunnels te bouwen onder de Egyptische grens.

De islamistische terreurgroep slaagde er klaarblijkelijk in om de nieuwe  tunnels te graven ondanks de enorme inspanningen van Egypte om de tunnelindustrie van Hamas onder de grens bij Rafah te vernietigen.

De nieuwe tunnels zijn naar verluidt groot genoeg om vrachtwagens vanuit Gaza naar Egypte te laten rijden . Egyptische functionarissen zeggen dat ze werden gebouwd nadat het Egyptische leger honderden tunnels in de buurt van Rafah vernielde en een diepe gracht groef die werd gevuld met zeewater. Op deze manier vernietigde Egypte honderden tunnels en dacht de bouw van nieuwe exemplaren te voorkomen.

De Egyptenaren beweren dat Hamas niet alleen wapens via deze tunnels importeert, maar ook wapens naar de Sinai woestijn smokkelt die worden geleverd aan Wilayat Sinaï, het plaatselijke filiaal van Islamitische Staat.

Egyptische veiligheidstroepen hebben enorme hoeveelheden wapens die waren vervaardigd door Izz-a-Din al-Qassam, de militaire vleugel van Hamas, in beslag genomen. Ook werden zogenaamde  IED’s, geimproviseerde bommen  gemaakt van zonne-boilers,  geconfisqueerd.

De islamistische terreurgroepen op het Sinaï-schiereiland maken van deze dodelijke explosieven gebruik om tanks en ander zwaar militair materieel van het Egyptische leger te vernietigen.

De tunnels die Hamas nu bouwt worden aangelegd op basis van een Noord-Koreaanse modus operandi. De Noord-Koreanen hebben volgens een Amerikaanse expert  de ondergrondse commando centra van Hezbollah  en bunkers in het grensgebied met Israël gebouwd. Ook hebben instructeurs van Noord Korea  later Hamas-leden geleerd  hoe ze hun tunnelgraaf technieken kunnen verbeteren.

Voormalig Hamas-premier Ismail Haniyeh zei in januari  dat Hamas strijders nu twee keer zoveel tunnels graven als de Vietcong ooit deed in in Vietnam.

Om de dreiging van de verbeterde Hamas tunnels tegen te gaan, heeft de IDF honderd speciale voertuigen ingezet aan het front in Gaza. Naar verluidt ontwikkelt Israel ook nieuwe technieken voor het opsporen en vernietigen van de tunnels alvorens deze worden gebruikt door Hamas.

De Amerikaanse nieuws site Foreign Policy meldde vorige week dat  Israël koortsachtig werkt aan een geheim tunnelvernietigingswapen.

“Israëlische ingenieurs werken onvermoeibaar  aan de ontwikkeling van wat wordt genoemd “het onhdergrondse ijzeren Schild” – een systeem voor het opsporen en vernietigen van grensoverschrijdende tunnels. Volgens een rapport van TV Kanaal 2 in  Israël, heeft de Israëlische regering meer dan 250.000.000 dollar uitgegeven sinds 2004 om de tunnelbouw onder de grens van Gaza te dwarsbomen .

Onder de Israëlische bedrijven die werken aan de ontwikkeling van de nieuwe anti-tunnel mechanismes zijn Elbit Systems en Rafael Advanced Defense Systems, hetzelfde bedrijf dat het Iron Dome raket defensie systeem heeft ontwikkeld, “rapporteerdeForeign Policy. De nieuws site schreef ook dat de Verenigde Staten 40 miljoen dollar  in het project heeft geïnvesteerd .

Een hooggeplaatste Israëlische functionaris die een expert op het gebied van terreurtunnels is, zegt echter dat de nieuwe anti-tunnel maatregelen op tijd zullen komen.

“Brigadier Generaal (res.) Yossi Langotzki, een vooraanstaand expert op het gebied van terreurtunnels, zegt dat de huidige activiteiten van de veiligheidstroepen om de tunnels op tijd te ontdekken te laat komen, omdat de tunnels al de grens zijn gepasseerd en Israëlisch grondgebied hebben bereikt, ” meldde Israel National News vorige week.

Een andere aanwijzing dat de volgende Gaza-oorlog  al in de maak is kwam van Palestijnse bronnen.

Palestinian Press Agency berichtte op 10 maart dat de Palestijnse terreurgroepen in de Gazastrook worden herbewapend met een snelheid die nog niet eerder is gezien. Er zijn meer dan een miljoen wapens en landmijnen in Gaza en ongeveer 50 terreurgroepen. Hamas heeft nu tussen de 18.000 tot 24.000 zwaarbewapende strijders en de Islamitische Jihad heeft tussen de 8.000 tot 14.000 leden. Een op de zes mannen van weerbare leeftijd is nu lid van een terroristische groep in Gaza.

U zult zich waarschijnlijk afvragen wie dit allemaal financiert.

De Israëlische analist Avi Issacharoff gaf een aantal antwoorden deze week. Hij schreef dat Hamas fondsen misbruikt die buitenlandse donoren gaven voor het herstel van de Gazastrook na de oorlog in 2014. Ook heft Hamas hoge belastingen die de inwoners van Gaza moeten betalen om het militaire apparaat van Hamas weer op te bouwen.

Qatar heeft  bijvoorbeeld gratis huizen gedoneerd voor inwoners van Gaza die hun huis tijdens de laatste oorlog verloren, maar Hamas eist dat de nieuwe eigenaren 40.000 dollar belasting betalen voor elk appartement.

Hamas maakt ook gebruik van grote hoeveelheden bouwmateriaal die Israël naar de Gazastrook exporteert. Daarmee worden nieuwe tunnels gegraven in plaats van het herbouwen van huizen.

Al in september vorig jaar beschuldigde  generaal-majoor Yoav Mordechai, IDF coördinator voor de gebieden onder Palestijns bestuur(COGAT), Hamas van het stelen van grote hoeveelheden van bouwmaterialen die werden geschonken door door donorlanden voor de rehabilitatie van Gaza. In plaats daarvan gebruikte Hamas de materialen om zijn militaire infrastructuur te rehabiliteren, zei de IDF officier indertijd.

Andere bouwmaterialen worden Gaza binnen gesmokkeld via de massale humanitaire hulp die Hamas ontvangt van de internationale gemeenschap. De IDF ontdekte bijvoorbeeld betonijzer in een lading margarine.

Israelische media rapporteerden ook dat  een groot deel van de salarissen van de duizenden Izz-a-Din al-Qassam-strijders van Hamas door Iran worden betaald.