Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Iran experts: Nucleaire Overeenkomst Met Iran Bedreigt Veiligheid Israël Multi Dimensionaal

Door Missing Peace

Iranian nuclear weapon

Een maand nadat de nucleaire overeenkomst met Iran werd uitgevoerd en sancties tegen het land werden opgeheven is het ‘booming business’ in Teheran.

Sinds de uitvoering van de deal, lijkt de wereld slechts te kijken naar de economische voordelen van de overeenkomst en een groot aantal voornamelijk Europese landen en bedrijven sloot al lucratieve zakelijke tranacties met Iran.

Zo werd op zondag 14 Februari de eerste olie  in vijf jaar van  Iran naar Europa verscheept, terwijl eerder Airbus tientallen vliegtuigen aan Iran verkocht. Een ander bewijs van de plotselinge economische bloei in Iran is de stijging van de koersen op de aandelenbeurs in Teheran. In een maand tijd zijn die koersen met 25%  omhoog  gegaan.

De invoering van de deal heeft echter een andere kant waar de media en de Westerse politici over zwijgen maar die grote verontrusting te weeg heeft gebracht in Israël en de Arabische wereld.

Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, verdedigde de nucleaire overeenkomst met de Islamitische Republiek tijdens een bezoek aan Israël half februari en zei dat Iran zijn verplichtingen tot nu toe geheel was nagekomen. Power beweerde dat de deal alle wegen naar een Iraans nucleair wapen had afgesneden en zei dat de overeenkomst “veel meer inzicht in het (atoom) programma van Iran geeft dan we eerder hadden.”

“Iran, is natuurlijk nog steeds een bedreiging. Iran ondersteunt terrorisme en Iran ondersteunt partijen in het conflict in Syrie zoals het Assad-regime”, gaf ze later toe.

De Amerikaanse VN ambassadeur liet gemakshalve weg dat de regering Obama onlangs Iran voor de tweede keer in een jaar vrij baan gaf bij haar pogingen om het Midden-Oosten te domineren.

De eerste keer was in Geneve vorig jaar juli toen de Amerikanen concessie na concessie deden om de nucleaire overeenkomst met de Mullah’s te redden. En de tweede keer was begin februari dit jaar toen in dezelfde Zwitserse stad de regering Obama een deal sloot met Rusland. Die overeenkomst over een wapenstilstand in Syrie betekende in feite dat men voor het eerst instemde met de continuering van het Assad regime in het land.

De overeenkomst werd overigens dezelfde dag opgeblazen toen de pro-Assad coalitie begon met de omsingeling van Aleppo,  de grootste stad van Syrië, en een belangrijke aanvoerroute naar de rebellen in de stad afsneed.

De Russisch-Iraanse samenwerking in het Midden-Oosten en de recente successen van de pro-Assad coalitie op het slagveld in Syrië worden nu door Israël en de Arabische staten gezien als de volgende grootste bedreiging voor hun veiligheid.

Dit korte-termijn effect van de uitvoering van de nucleaireovereenkomst met Iran is voorspeld door Omri Ceren de algemeen directeur van The Israel Project.

Ceren heeft de onderhandelingen tussen Iran en de P5 + 1countries vanaf het begin gevolgd en was in Genève vorig jaar, toen de deal werd aangekondigd. Hij vertelde Missing Peace in een interview dat de opheffing van de sancties de”slechtste elementen in Iran” zou versterken. Een van die elementen is het Iraanse Revolutionaire Garde Korps (IRGC) dat de Al-Quds brigades heeft gestationeerd in Syrië.

“In eigen land zullen de effecten van de opheffing van de sancties de slechtste elementen van Iran  versterken, en vooral de IRGC zal de vruchten er van plukken. De Iraanse economie is zodanig gestructureerd dat het bijna onmogelijk is om projecten uit te voeren zonder toestemming en medeweten van de  door de IRGC gecontroleerde organen,” zei Ceren.

Het vrijgekomen kapitaal zal rechtstreeks stromen naar sectoren die worden gecontroleerd door de IRGC. Buiten de grenzen van Iran, zullen de meevallers naar terroristen en proxy organisaties gaan die slechts een paar maanden geleden nauwelijks in staat waren om werden spannen om hun opdrachten op het slagveld uit te voeren. Zij zullen binnenkort behoorlijke financiele injecties krijgen. Het resultaat zal een langdurige uitbreiding van de sektarische oorlog zijn  die de regio verder uit elkaar zal scheuren, iets dat onmiskenbaar in Syrië en Irak al aantoonbaar is. En natuurlijk is er een direct gevaar voor Israël, dat binnenkort een verrijkte IRGC aan haar grens kan verrwachten, “vertelde Ceren Missing Peace.

Ceren voegde eraan toe dat de nucleaire deal met Iran “de Israëlische veiligheid in multi-dimensionale manieren bedreigt.”

“De lange geheime campagne die Israël heeft gevoerd tegen de Iraanse nucleaire progressie zal of moeten worden ingeperkt of worden gestopt. Het Iraanse nucleaire programma is nu immers onder internationale sponsoring, en de P5 + 1 landen hebben zich zelfs verplicht om Iran the helpen bij de voortgang van het nucleaire programma. De zogenaamde militaire optie is nu zeker van tafel. De deal heeft zelfs Israël’s pogingen om zich te verdedigen tegen Hezbollah en andere Iraanse proxies beschadigd. Niet alleen zijn deze proxies nu sterker en hebben meer zelfvertrouwen , maar Israël moet ook voorzichtiger te werk gaan (in haar operaties tegen deze proxies) opdat zij wordt niet wordt beschuldigd van pogingen om het met moeite afgesloten verdrag tussen het  Westen en Iran ongedaan te maken. “

Ceren’s opvattingen over de gevolgen van de overeenkomst voor Israël worden gedeeld door Yossi Cohen, de nieuwe chef van de Mossad, de geheime dienst van Israël. Cohen waarschuwde vorige maand dat de uitvoering van de overeenkomst met Iran de dreiging voor Israël die uitgaat van de Islamitische Republiek aanzienlijk heeft verhoogd

“Israël is in het oog in de storm die het Midden-Oosten al jaren in haar greep heeft. Fanatiek islamitisch extremisme overspoelt  landen, en veroorzaakt hun ondergang. Iran gaat door met het oproepen tot de vernietiging van Israël, terwijl het land haar militaire capaciteiten versterkt en haar greep op de regio versterkt. Iran maakt gebruik van terreurcellen als middel om deze doelen te bereiken, “zei Cohen tijdens zijn eerste toespraak als hoofd van de Mossad in Tel Aviv.

Een andere deskundige die Ceren’s inzichten deelt  over de toenemende gevaren voor Israel sinds de invoering van de nucleaire deal is Michael Doran, een voormalig lid van de staf van het Witte Huis in Washington.

Doran zei in een interview met The Jerusalem Post dat wanneer de pro-Assad coalitie de oorlog in Syrië  wint Israël in een positie komt te verkeren waarin het moeite zal hebben om zich te verdedigen.

“Israël moet rekening houden met de mogelijkheid dat Iraanse troepen en raketten aan de grens met Syrië zullen verschijnen en er is niet veel dat Israël dan kan doen,” zei Doran.

Een van de dingen die Israël wel in stilte heeft gedaan om zich te wapenen tegen de groeiende Iraanse bedreiging is het aangaan van samenwerkingverbanden op veiligheidsgebied met de Arabische regimes.

Wall Street Journal redacteur Breth Stephens schreef op 16 Februari dat Israël blijkbaar samenwerkt met verschillende regimes in het Midden-Oosten.

“Op zondag, schudde de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon publiekelijk handen met de voormalige Saoedische hoofd van de inlichtingendienst prins Turki al-Faisal tijdens een conferentie in Munchen.  In januari maakte het Israëlische kabinetslid Yuval Steinitz een reis naar Abu Dhabi, waar Israël een kantoor heeft geopend dat zich bezig houds met de ontwikkeling van duurzame energie. Turkije is bezig met het herstellen van de betrakkingen met Israël en in juni maakten de regeringen in  Jeruzalem en Riyad (Saoedi Arabie) bekend dat er strategische gesprekken tussen de landen plaatsvonden. In maart vertelde de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi de Washington Post dat hij ‘veel’ spreekt met Netanyahu” schreef Stephens.

Stephens schreef dat Israël ook streeft naar diversificatie van haar strategische partners in reactie op de toegenomen Iraanse dreiging en het Midden-Oosten beleid van de regering-Obama.

“In oktober ontving Israël de Indiase president Pranab Mukherjee voor een driedaags staatsbezoek. De regering in New Delhi die geen diplomatieke banden met Israël had voor vier decennia, staat op het punt  drie miljard dollar te  besteden aan Israëlische wapens.  De Japanse premier Shinzo Abe, die goede banden heeft met Netanyahu, ziet Israël als een model voor economische vernieuwing. De Chinese investeringen in Israël bedroegen vorig jaar 2,7 miljard dollar. In 2010 was dit nog maar 70 miljoen dollar. In 2014 was de Israëlische export naar het Verre Oosten voor het eerst hoger dan die naar de Verenigde Staten, “schreef de voormalige hoofdredacteur van The Jerusalem Post.

Wat beterft de Arabische landen die zich bedreigd voelen door de toegenomen Iraanse druk na de uitvoering van de overeenkomst, de meesten van hen zijn nu actief op zoek naar kernwapens, vertelde Israëlische Minister van Defense Moshe Ya’alon tijdens een spreekbeurt in Munchen.

We zien tekenen dat de landen in de Arabische wereld pogingen doet om nucleaire wapens te verwerven. Zij zijn niet bereid zijn om passief toe te kijken terwijl Iran op het punt staat een atoombom te bouwen zei Ya’alon tijdens een internationale conferentie over veiligheid in München.

Een andere ontwikkeling die laat zien dat de Arabische landen  zeer bezorgd zijn over de toenemende Iraanse dreiging is de investering van miljarden dollars in het moderniseren van hun raketafweer. Een groot deel van de 113 miljard dollar die de Golfstaten afgelopen jaar besteden aan defensie ging naar raketverdediging, volgens de Britse krant Telegraph.

Dit alles bewijst dat Israël en een groot deel van de Arabische wereld hun geloof in de Verenigde Staten als de dominante regionale macht hebben verloren.

Omri Ceren denkt dat het verre van zeker is dat de volgende Amerikaanse regering in staat zal zijn om het verloren vertrouwen van de Amerikaanse bondgenoten in het Midden Ooosten terug te winnen. Ook lijkt het lang niet zeker dat de volgende president de nucleaire overeenkomst met Iran ongedaan zal maken.

“Alle serieuze kandidaten hebben zich gecommitteerd aan een scala opties die veel agressiever zijn dan die van de de huidige regering,” zei Ceren Daarbij moet men denken aan het confronteren van Iran over het illegale ballistische reketten programma of zelfs het opzeggen van het akkoord met Teheran.

“Echter, geen van de kandidaten heeft een duidelijk beeld gegeven van hoe men denkt de daarop volgende crisis te gaan behandelen. De komende maanden zullen we daar hopelijk meer duidelijkheid over krijgen,” vertelde Ceren tijdens het interview met Missing Peace.