Missing Peace | missingpeace.eu | NL

  • Gepubliseerd: Dinsdag, 3 Maart, 2015 - 3:57 PM

Het andere gezicht van Israël

Door Missing Peace

Israël is dagelijks in het nieuws en honderdduizenden toeristen bezoeken het land jaarlijks. Toch hebben velen een verwrongen of incompleet beeld van het land.

Wist u bijvoorbeeld dat vijfhonderd miljoen vogels twee keer per jaar in Israël rusten op hun tocht van Europa naar Afrika? Vanuit de hele wereld komen vogelspotters naar Emek HaHula om naar die vogels te kijken.

Wie weet dat er in Israël de laatste tien jaar meer sneeuw is gevallen dan in Nederland? Of dat je in de winter in Israël op één dag kunt genieten van skieen op de top van de berg Hermon en in de middag van waterskieen in je zwembroek in de buurt van Eilat?

De temperatuurverschillen in het kleine land zijn enorm. In Jeruzalem dat dertig kilometer van de Dode Zee ligt is het gemiddeld 13 graden kouder dan in Ein Gedi aan de Dode Zee. In het noorden is er een dergelijk temperatuurverschil tussen Tiberias aan het Meer van Galilea en Tzefat dat dertig kilometer meer naar het noorden ligt.

De verschillen in geografie in Israël zijn al even groot. De bergen in Judea en Samaria zien er bijvoorbeeld heel anders uit dan die in Galilea waar veel meer bossen zijn. De Judea Woestijn verschilt al even sterk van de Negev. Dan is er de Dode Zee, het laagste punt op aarde, met zeewater dat je nergens anders aantreft en waarin leven onmogelijk is. In de Rode Zee bij Eilat treft men koraalrif aan met prachtige gekleurde vissen.

Israël telt talloze natuurlijke waterbronnen die vroeger werden gebruikt om in de drink waterbehoefte te voorzien. Het land heeft druipsteen en krijt steen grotten en is het enige land ter wereld waar het aantal bomen toeneemt in plaats van verminderd.

Winter

De winter in Israël verdient een aparte toelichting.

De winter begint meestal eind november en eindigt in april wanneer de droogte periode begint. De eerste regen valt meestal rond het Loofhuttenfeest (Soekot) en wordt aangeduid met een koosnaam (Joreh). In tegenstelling met de winter in Nederland wanneer de natuur in rap tempo afsterft wordt in Israël alles langzaam groen door de regen die alleen in de winter valt. De eerste bomen en velden staan in begin februari in bloei, de amandelboom is de eerste boom die bloeit in Israël.

In de zomer is alles dor en kleurt het landschap geel bruin.De weersverwachting is dan iedere dag hetzelfde en slechts kleine temperatuurverschillen maken het leven van de weerman nog enigszins interessant.

De huidige winter is qua regenval een goede winter. In Israël was regenval traditioneel de bron voor het grootste deel van het water dat de bevolking en de landbouw consumeert (60%). Het andere deel werd gewonnen uit de ondergrondse waterreservoirs onder de bergen in Judea en Samaria.

De laatste jaren is daar in rap tempo verandering in gekomen door de bouw van ontziltingsfabrieken aan de Middellandse Zee kust en door de toepassing van allerlei zuiveringstechnieken. Nu komt bijvoorbeeld meer dan een derde van het drinkwater in Israël van ontziltingsfabrieken en dat zal nog meer worden in de toekomst (70% in 2050)

De laatste twee jaar zijn er al vier sneeuwstormen geweest die iedere keer tot veel enthousiasme onder de bevolking en de weerprofeten leiden. De sneeuwstorm die in december 2013 voor meer dan een meter sneeuw zorgde in de berggebieden in noord en centraal Israël is dit jaar nog niet geëvenaard maar vanaf het begin van de huidige winter heeft het al drie keer flink gesneeuwd. De laatste keer dat dat gebeurde was twee weken geleden. Toen viel er zelfs in Dimona in de Negev woestijn sneeuw, dat was een uniek verschijnsel.

Op de berg Hermon in het uiterste noorden van Israël (2814 meter) is dit jaar al drie meter sneeuw gevallen. De top van de berg op de Golan Hoogvlakte is nog altijd gehuld in sneeuw ondanks verschillende warmte periodes de laatste tijd. De skipiste op de berg is al geruime tijd open en wordt door duizenden Israëli’s bezocht. Een bezoek aan de berg in de winter staat op het programma van de meeste schoolreisjes en in de weekends vormen zich lange files wanneer Israëli’s die in lage gebieden wonen komen kijken naar de sneeuw.

Er valt nog veel meer te vertellen over de winter in Israël maar beelden zeggen vaak meer dan woorden.

De volgende foto impressie werd in de winter van 2014 en 2015 gemaakt en geeft een beeld van de natuur in Israël tijdens de winter.

Copyright Missing Peace

Berg Hermon in winterBerg Hermon in winter -Foto Yochanan Visser
Toegang tot ski piste HermonToegang tot ski piste Hermon – Foto Yochanan Visser
Ski piste HermonSki piste Hermon – Foto Yochanan Visser
Soldaat IDF elite Alpine eenheid op weg naar de top van HermonSoldaat IDF elite Alpine eenheid op weg naar de top van Hermon – Foto Yochanan Visser
Top HermonTop Hermon – Foto Rachel Davidov
Zicht op Hermon vanaf Kiryat ShemonehZicht op Hermon vanaf Kiryat Shemoneh – Foto Rachel Davidov
Kinnereth (Meer van Galilea) in winterKinnereth (Meer van Galilea) in winter – Foto Y.Visser
KinnerethKinnereth – Foto Rachel Davidov
Kinnereth ZonsondergangKinnereth Zonsondergang – Foto Yochanan Visser
Kinnereth kort na zonsondergangKinnereth kort na zonsondergang – Foto Yochanan Visser
Tzefat na sneeuwstormTzefat na sneeuwstorm – Foto Yochanan Visser
Jordaan vallei na stormJordaan vallei na storm – Foto Rachel Davidov
Grote krater bij Mitzpeh Ramon voor sneeuwstormGrote krater bij Mitzpeh Ramon voor sneeuwstorm – Foto Rachel Davidov
Regen boog boven Eilat aan de Rode ZeeRegen boog boven Eilat aan de Rode Zee – Foto Yochanan Visser
Eilat in winterEilat in winter – Yochanan Visser
Judea woestijn in winterJudea woestijn in winter – foto Yochanan Visser
IMG-20150220-WA0005Jeruzalem tijdens laatste sneeuwstorm – Foto Shlomi Shamsiyev