Missing Peace | missingpeace.eu | NL

  • Gepubliseerd: Zaterdag, 13 December, 2014 - 6:03 PM

Dood PA minister gebruikt om nieuw geweld te ontketenen in Israël

Door Missing Peace

 De spanningen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit liepen deze week verder op na het overlijden van PA-minister Ziad Abu Ein tijdens een demonstratie tegen de Israëlische aanwezigheid in Emek Shilo nabij Ramallah.
Abu Ein overleed kort na een schermutseling tussen Palestijnen en de IDF. De Palestijnen wilden olijfbomen planten in een gebied dat door het leger tot verboden militair terrein was verklaard. Abu Ein gedroeg zich agressief en schold een agent van de grenspolitie uit voor hond. De agent greep Abu Ein kortstondig bij zijn keel en duwde hem van zich af. Het incident werd geregistreerd op video en ook wat er daarna gebeurde.
Zie hier:

https://www.facebook.com/video.php?v=929478910397309&set=vb.114312025247339&type=2&theater

De Palestijnen en de internationale media begonnen echter onmiddellijk een desinformatie campagne. Abu Ein zou zijn doodgeslagen met een geweerkolf, elders viel te lezen dat hij was geslagen met een IDF helm. In andere berichten las men dat Abu Ein was gewurgd of bezweek na het inademen van een grote hoeveelheid traangas.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gooide opnieuw olie op het vuur, hij noemde de dood van ‘martelaar’ Abu Ein een barbaarse daad die niet onbeantwoord zou blijven. Hij kondigde ook maatregelen aan tegen Israël wanneer de resultaten van de lijkschouwing bekend zouden worden.

Die lijkschouwing vond op donderdag jl. plaats en werd bijgewoond door Israëlische, Palestijnse en Jordaanse artsen. Het rapport met de bevindingen werd kort daarna gepubliceerd en het werd duidelijk dat de Israëlische media gelijk hadden gehad.
Die hadden Abu Ein’s medische dossier ingekeken en rapporteerden eerder dat hij ernstige hartproblemen had en aan suikerziekte (diabetes) leidde.

Een video die werd gepubliceerd op You Tube laat ook zien dat de PA-minister naar zijn borst grijpt en nauwelijks lucht lijkt te krijgen.
Zie hier: 

&

nbsp;

Het rapport van de lijkschouwing liet vrijwel geen ruimte voor twijfel over de doodsoorzaak van Ziad Abu Ein. Hij had een hartaanval gehad omdat 80% van zijn hart bloedvaten geblokkeerd waren. Stress had de hartaanval ingeluid en gebrek aan medische zorg direct na het incident werd als aanvullende reden opgegeven voor zijn dood.

Op de video (video 1) van het incident is echter duidelijk te zien dat een paramedicus van de IDF probeert om eerste hulp aan Abu Ein te verlenen en zijn arm probeert te prepareren voor een infuus. De aanwezige Palestijnen besluiten echter om Abu Ein voor het oog van de aanwezige camera’s naar een auto te brengen. De medische zorg die de IDF wel degelijk wilde verlenen werd daardoor onmogelijk gemaakt.

Na de lijkschouwing begon een nieuwe strijd over de resultaten. De Palestijnse en Jordaanse artsen beweerden dat de lichte onderhuidse bloeding in de halsstreek (waarschijnlijk veroorzaakt door de agent van de grenspolitie) de oorzaak was van Abu Ein’s dood. De aanwezige Israëlische arts Chen Kugel wees dit echter van de hand en zei dat er geen twijfel over bestond dat een hartaanval de oorzaak was van zijn dood. Zij voegde daaraan toe dat de stress die Abu Ein onderging op het moment van de confrontatie met de IDF de hartaanval waarschijnlijk had ingeluid.

Voor de PA-officials en president Abbas maakte het rapport van de lijkschouwing niet veel uit. Zij bleven Abu Ein’s dood als een Israëlische moord bestempelen en PA-onderhandelaar Saeb Arekat kondigde een serie maatregelen tegen Israël aan, die eerder door Abbas werden aangekondigd tijdens de recent gehouden vergadering van de Arabische Liga in Caïro.

Een van die maatregelen was het opzeggen van de samenwerking tussen de PA en Israël op het gebied van veiligheidszaken. Deze maatregel werd oorspronkelijk door Abbas gereserveerd voor het geval dat de Amerikaanse regering zijn veto zou uitspreken over een VN Veiligheidsraad resolutie over het vaststellen van een datum voor de Israëlische terugtrekking van de Westelijke Jordaanoever. Later werd de invoering van deze maatregel aangehouden tot aanstaande zondag. Waarschijnlijk gebeurde dit na Amerikaanse druk op de PA.

De ophitsing van Abbas en andere PA-functionarissen miste echter zijn uitwerking niet. In Ramallah werden tijdens de begrafenis van Abu Ein spreekkoren aangeheven waarin wraak tegen Israël werd aangekondigd en er werd in de lucht geschoten met automatische geweren. In Hebron braken grootscheepse rellen uit en ook elders was het onrustig.

Op vrijdag ramde een Palestijnse taxichauffeur zijn wagen in een controlepost van de IDF nabij Nablus (Shechem). Kort daarna berichtte Ynet dat een Palestijn in Jeruzalem een bijtende vloeistof over vier Joodse meisjes had uitgegoten. De Palestijn werd daarop neergeschoten.
The Jerusalem Post berichtte over een soortgelijke aanval op een auto met zes Israëli’s bij Hussan een Palestijns dorp naast de Joodse stad Beitar Illit in Gush Etzion.

De IDF en de Israëlische politie hebben versterkingen overgebracht naar de Westelijke Jordaanoever en naar Jeruzalem. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat Abu Ein’s dood tot een nieuwe explosie van geweld gaat leiden.

Of dat werkelijk zal gebeuren is nog maar de vraag. Alle pogingen om via ophitsing een nieuwe Intifada te ontketenen zijn tot nu toe grotendeels mislukt. Wel is er sprake van toenemende aanvallen door individuele Palestijnen en door terroristen van Hamas en Islamic Jihad.