Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Ondergang Hamas in Gaza niet langer utopie

Door Missing Peace

Gaza war 3

Sinds het begin van de militaire operatie tegen Hamas regent het raketten op zuid en midden Israel. In totaal werden tot donderdagavond al 600 raketten op Israel afgeschoten. Sommigen daarvan bereikten plaatsen zoals Ceasarea, dat onder Haifa ligt, en Jeruzalem.

Jeruzalem werd op donderdagavond opnieuw onder vuur genomen. Vier Hamas raketten werden op de stad afgeschoten, maar het Iron Dome systeem schoot ze alle vier uit de lucht.

 De raketaanvallen op Jeruzalem en de Israëlische Randstad Gush Dan bewijzen dat Hamas niet stil heeft gezeten de laatste twee jaar.

In 2012 was er ook een korte oorlog vanwege de aanhoudende raketbeschietingen uit Gaza. Toen werd al geprobeerd om Jeruzalem te raken met de M75 raket die oorspronkelijk uit Iran werd geïmporteerd door Hamas. Die raket heeft een bereik van 75 kilometer en dat was net te weinig om de stad te kunnen bedreigen. Nu produceert Hamas zelf de raket in Gaza en is er in geslaagd om het bereik te vergroten.

Inmiddels heeft Hamas ook de beschikking over Syrische M302 raketten die een reikwijdte hebben van 175 kilometer. Deze raketten werden gebruikt bij de aanval op Hadera en Ceasarea en mogelijk Dimona dat al twee keer onder vuur werd genomen.

In Dimona staat de Israëlische nucleaire reactor.

Op donderdagavond werd ook Beer Sheva opnieuw beschoten met 20 Grad Katusha raketten. Daarbij werd een woonhuis getroffen en vielen twee zwaar gewonden.

Ook Israel heeft niet stil gezeten sinds de vorige Gaza oorlog in 2012. Het Iron Dome systeem werd verbeterd en slaagde er nu in om de meeste raketten uit de lucht te schieten. Verder is het thuisfront nog beter voorbereid. Dat blijkt ook uit het vrijwel ontbreken van slachtoffers aan Israëlische zijde. Men heeft inmiddels ervaring met deze situaties.

De IAF heeft sinds het begin van de operatie 800 aanvallen op Gaza uitgevoerd en heeft een aanzienlijk deel van de Hamas terreur infrastructuur verwoest. In verhouding tot de vorige twee oorlogen in Gaza is het aantal slachtoffers aan Palestijnse zijde lager. Palestijnse bronnen maken melding van meer dan 90 doden waarvan twee derde burger zou zijn. De ervaring heeft echter geleerd dat Hamas onjuiste informatie verstrekt over burgerdoden. Het lagere dodental heeft te maken met de precisie van de IAF acties en het sturen van telefonische waarschuwingen aan Palestijnen die wonen in de nabijheid van de doelen van de Israëlische luchtmacht.

Denkfout

De denkfout die Hamas en vele andere Palestijnen maken is dat de Israëli’s uiteindelijk murw gebeukt kunnen worden door de terreur en dan het land zouden ontvluchten.

Wie echter de sfeer peilt onder de Israëlische bevolking ziet iets geheel anders. De 40.000 reservisten die maandag werden opgeroepen spoedden zich bijvoorbeeld zonder aarzeling naar de grens met Gaza. De motivatie om Hamas aan te pakken is groot na de moord op de ontvoerde drie Yeshiva studenten en de provocaties die daarna vanuit Gaza plaatsvonden.

Mensen die niet direct bij de strijd betrokken zijn en in rustiger oorden wonen, bieden hun huizen aan voor landgenoten die onder dreiging leven van de rakettenterreur. Een opinie peiling wees uit dat een grote meerderheid van de bevolking de IDF operatie steunt. Zelfs een hernieuwde bezetting van Gaza wordt door 40% van de Israëli’s als een reële optie gezien.

Sommige Palestijnen zijn zich nu bewust van het zinloze van de Hamas strategie. Een aantal Palestijnen in Bethlehem die door ons werden gevraagd wat zij van de oorlog dachten, zeiden dat het een verspilling van mensenlevens, geld en energie is. Wel was een meerderheid tegen het Israëlische optreden. Niemand dacht dat Hamas deze ronde in de strijd zou kunnen winnen.

Hamas lijkt echter in een illusionaire wereld te leven. Een raket op Jeruzalem of Tel Aviv wordt gezien als een grote overwinning en men lijkt er echt van overtuigd dat het een kwestie van tijd is voordat Israel verdwijnt. Nu al is echter duidelijk dat Hamas deze oorlog opnieuw zal gaan verliezen. Israel gebruikte tot nu toe slechts een fractie van haar militaire macht en de raketaanvallen van Hamas missen hun doel vrijwel volledig. Het Iron Dome anti raketsysteem voorkomt immers dat Israëls steden worden getroffen.

Effecten

De terreur van Hamas laat echter wel degelijk zijn sporen na in de Israëlische maatschappij. In het zuiden van het land is een hele generatie opgegroeid met de rakettenterreur. Veel kinderen (maar ook volwassenen) in Sederot en omgeving hebben psychologische hulp nodig. Normaal leven is iets wat de meeste Israëli’s niet kennen maar in het zuiden van Israel leven mensen onder surrealistische omstandigheden. Zij moeten bijna dagelijks rennen voor hun leven en leven veelal in gebouwen die zijn omgetoverd in forten.

Nu Hamas probeert om het zelfde effect te bereiken in de Randstad van Israel is het voor iedereen duidelijk dat er iets moet veranderen.

Na veertien jaar raketbeschietingen wil Israel eindelijk een definitief einde aan de terreur vanuit Gaza. Of dat gaat lukken is maar zeer de vraag, tot nu toe wordt er gesproken over het herstellen van de rust voor een bepaalde periode.

Een dergelijke tijdelijke oplossing is echter eerder niet effectief gebleken. Een duidelijke overwinning op Hamas en het vervangen van het regime in Gaza lijkt de oplossing, maar de weerstand tegen een hernieuwde bezetting van Gaza is in Israel groot.

Voorlopig lijkt Israel daarom te werken aan het elimineren van het Hamas leiderschap en het verwoesten van de terreur infrastructuur. De grondoperatie, die naar verwachting binnenkort begint, zal zeer waarschijnlijk op deze doelen gericht zijn.

Nu tweederde van de Palestijnse bevolking in Gaza Hamas niet meer steunt en de organisatie de steun is kwijtgeraakt van Egypte en andere donors lijkt Hamas in grote problemen. De ondergang van Hamas in Gaza lijkt daarom niet langer een utopie.