Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Derde Gaza oorlog in beslissende fase

Door Missing Peace

De derde Gaza oorlog is nu bijna twee weken oud en lijkt in een beslissende fase terecht te zijn gekomen. Nadat de IDF op donderdagavond 17 juli een grondoffensief lanceerde in de Gaza strook is Hamas verder in het nauw gedreven.

Eenheden van het Israëlische leger concentreerden zich aanvankelijk op het onschadelijk maken van terreurtunnels die Hamas heeft gebouwd om aanslagen in Israel te plegen. In totaal werden 14 van die tunnels opgeblazen en 36 tunnel ingangen verwoest.

Gedurende de laatste twee weken heeft Hamas een paar keer geprobeerd om via een van deze tunnels een aanslag te plegen op Israëlische burgers. Bijvoorbeeld, afgelopen donderdag kwam een groep van 13 Hamas terroristen Israel binnen via een tunnel bij kibboets Sufa. De bedoeling was om een bloedbad aan te richten onder de inwoners van de kibboets. De terroristen werden echter ontdekt en neergeschoten voordat zij hun plannen konden uitvoeren. De mislukte aanslag droeg bij aan het Israëlische besluit om een grondoperatie te beginnen in Gaza

Afgelopen zaterdag was er een nieuw poging om via een tunnel een grote aanslag te plegen, ook deze poging werd verijdeld, al kwamen bij die actie twee Israëlische militairen om het leven.

Op zondagmorgen maakte het Israëlische leger bekend dat het zijn operaties in Gaza ging uitbreiden. Te verwachten valt dat nu ook de Hamas commando centra een doelwit van de grondoperatie zullen worden. Hamas heeft bijvoorbeeld opnieuw een centraal commandocentrum gevestigd onder het Shifa ziekenhuis. Alleen grondtroepen kunnen een dergelijk aanval uitvoeren.

Inmiddels zijn 18 Israëlische soldaten omgekomen bij de grondoperatie in Gaza. Dertien soldaten sneuvelden in de nacht van zaterdag op zondag tijdens hevige gevechten met Hamas in de wijk Shejayah in noord Gaza.

Meer dan vijftig anderen raakten gewond en worden in Israëlische ziekenhuizen verpleegd.

Aan Palestijnse kant zijn tot nu toe 320 doden gevallen, er is onduidelijkheid over het aantal burgerslachtoffers. Hamas en de VN beweren dat de meerderheid van de omgekomen Palestijnen burgers zijn. Recente Israëlische analyses wijzen echter uit dat de meerderheid jonge mannen betreft die deelnamen aan de strijd.

Vast staat dat Hamas kinderen gebruikt als menselijke schilden. Twee Israëlische TV kanalen lieten op zaterdagavond een Hamas woordvoerder zien die aankondigde dat kinderen met handgranaten aanslagen zullen gaan plegen op Israëlische doelen. De woordvoerder beweerde dat Hamas een kwart miljoen handgranaten heeft. Jerusalem Post reporter Ya’akov Lappin rapporteerde dat hij videobeelden had gezien van ambulances vol met kinderen die door Hamas werden gebruikt om terroristen te verplaatsen.

Hamas dwong Palestijnen in de wijk Shejayah en elders in Gaza om in hun woningen te blijven nadat ze uitgebreid gewaarschuwd waren door de IDF om hun huizen te verlaten. Shejayah werd door Hamas gebruikt als een militaire basis. Hiervandaan werden naar verhouding de meeste raketten op Israel gelanceerd en ook bouwde Hamas 10 terreur tunnels die vanuit Shejayah onder de grens naar Israel liepen.

Bij de hevige gevechten afgelopen nacht in Sejayah kwamen niet alleen 13 Israëlische militairen, maar ook 60 Palestijnen om. Een meerderheid van hen was direct betrokken bij de gevechten tegen de IDF.

Niettemin publiceerde Hamas een video waaruit zou moeten blijken dat de IDF een bloedbad had aangericht in Sejayah dat te vergelijken viel met de moord op Palestijnen in Sabra en Shatilla door Libanese Falangisten tijdens de eerste Libanon oorlog.

In elke oorlog die terreurorganisaties sinds 2000 tegen Israel hebben gevoerd wordt Israel beschuldigd van het aanrichten van een bloedbad in een poging om de publieke opinie te beïnvloeden. In alle gevallen bleek achteraf dat anderen verantwoordelijk waren voor het bloedbad of dat er geen bloedbad had plaatsgevonden (Jenin 2002).

Hamas probeert op deze wijze meer steun te krijgen in de Arabische wereld en onder het Palestijnse publiek. De organisatie publiceerde ook een propaganda video waarin werd aangekondigd dat alle Zionisten uitgeroeid moesten worden zoals men kakkerlakken uitroeit.

Tot nu toe is gebleken dat Hamas zich verkeken heeft op de reactie van de Arabische landen maar ook op die van de Palestijnen in de West Bank. In Egypte en andere Arabische landen hebben de acties van Hamas weinig sympathie opgeroepen. Egyptische commentatoren en politici hebben zich tegen Hamas gekeerd en steunen de Israelische militaire actie tegen de terreurbeweging.

Tot nu toe heeft Hamas slechts de steun van Qatar, Iran en Turkije. Iran is de drijvende kracht achter het Hamas raketten offensief en is verantwoordelijk voor de levering van de meeste raketten en andere wapens die Hamas gebruikt.

Premier Erdogan van Turkije heeft de laatste dagen voortdurend zware kritiek geuit op Israel en vergeleek Israel zelfs met het Hitler regime in Duitsland. Ook maakte hij zich schuldig aan openlijk anti Semitisme door de Joodse gemeenschap in Turkije aan te vallen en verontschuldigingen te eisen van Joodse leiders in Turkije.

Ook in Europa worden de reacties tegen Israel steeds venijniger en er zijn opnieuw ernstige anti Semitische incidenten gemeld. Een daarvan vond plaats in Nederland waar het huis van rabbijn Benjamin Jacobs in Amersfoort werd bekogeld met stenen. In Parijs werden verschillende aanvallen gepleegd op Joodse doelen uiteindelijk leidde dit tot een verbod op pro Palestijnse betogingen maar het verbod werd genegeerd.

Ondertussen gaan de raketaanvallen op Israëlische steden en dorpen onverminderd door. In totaal zijn tot nu toe 1800 raketten op Israel afgeschoten sinds het begin van de oorlog, 370 raketten werden onderschept door het Iron Dome anti raket systeem.

Het succes van het Iron Dome systeem komt ook tot uiting in het aantal Israëlische slachtoffers van de raketten terreur. Tot nu vonden twee burgers de dood en werden 41 anderen gewond