Missing Peace | missingpeace.eu | NL

ISIS sticht Taliban staat in Syrië en Irak

Door Missing Peace

ISIS leider al-Baghdadi: Jordanië volgende doel !

In Irak nam de extreem fanatieke Islamistische organisatie ISIS (Islamic State of Iraq and Shaam (Levant)) deze week de een na grootste stad Mosul over van het Irakese leger. Dat kan gerust de meest dramatische gebeurtenis in het Midden-Oosten worden genoemd sinds de zogenaamde ‘Arabische Lente’ begon.

Het was de tweede keer dat ISIS een belangrijke Irakese stad innam. In januari viel Fallujah dat al eerder het toneel was van felle strijd tussen Islamisten en het Amerikaanse leger.

 ISIS, dat in het Arabische wordt aangeduid als DAESH, controleert nu een groot deel van de olievelden en een deel van de waterbronnen in Irak. De organisatie wil een nieuw Kalifaat stichten waar zeer strikt wordt omgegaan met de Sharia, de islamitische wet.

ISIS splitste zich af van Al Qaida en wordt zelfs door Ayman Al Zawahiri, de leider van Al Kaida als te extreem gezien. Een van de verklaarde doelen van ISIS is de ‘bevrijding’ van Al Quds (Jeruzalem) van de Joden. Een ander doel is het heroveren van Andalus (Spanje) dat ooit tot het Islamitische imperium behoorde.

In Irak en in Syrië heeft de organisatie korte metten gemaakt met een ieder die niet moslim is of niet voldoende religieus is in de ogen van ISIS. Ontsnapte gevangenen uit een ISIS gevangenis hebben grove gruweldaden gerapporteerd die ISIS pleegt. De organisatie voert kruisigingen uit op christenen en andere ‘ongelovigen’ en behandelt de lijken van haar slachtoffers zoals men in een slachthuis pleegt te doen.

Er zijn ook foto’s in omloop waarop te zien is dat zelfs kinderen letterlijk worden geslacht door ISIS.

TRAC( Terrorism Research Analysis Centre) heeft in mei een film gepubliceerd over de brute wijze waarop ISIS oorlog voert en haar doelen verwezenlijkt. Deze  film die u hieronder kunt bekijken bevat zeer schokkende beelden.

 

De opmars van ISIS in Irak lijkt niet gestopt te kunnen worden door het Irakese leger en dus lijkt de volgende stop Bagdad. Het Irakese leger ontvluchtte Mosul hals over kop en lijkt niet opgewassen tegen het brute geweld van ISIS. Het leger van Irak liet een grote voorraad wapens en ander materieel achter dat nu in handen is gevallen van de Islamisten. ISIS plunderde ook banken in Mosul, een half miljard dollar werd daarbij gestolen.

Ook de Koerden in het noorden van Irak moeten vrezen voor hun onafhankelijkheid. ISIS ziet de Koerden als ongelovigen die moeten worden teruggebracht tot Dhimmi status.

Voorlopig richt ISIS zich echter op het veroveren van grondgebied in Irak. Daarbij heeft  de organisatie de steun van de Soennitische bevolking die uitermate ontevreden is over de wijze waarop de Sjiietische premier al-Maliki het land bestuurd. De Soennieten voelen zich genegeerd en hebben Maliki niet vergeven dat hij het seculiere Iraqiyya blok, dat de laatste verkiezingen won door de overweldigende steun van de Soenni bevolking, buiten spel zette.

Later werden Soennitische leiders door het regime geterroriseerd. Dit leidde toen tot massale protesten onder de Soennieten in Irak.

 De ontwikkelingen in Irak en Syrië betekenen dat de twee landen in feite hebben opgehouden te bestaan. Irak is uiteengevallen in gebieden die worden gecontroleerd door Soenni’s (ISIS), Sjiieten (de regering Al Maliki) en het autonome Koerdische gebied.

In Syrië wordt een aanzienlijk deel van het grondgebied gecontroleerd door de oppositie die voor 80% uit Soennitische Islamisten bestaat. Assad heeft wat terrein teruggewonnen op de oppositie maar is niet in staat om de oppositie te verslaan en regeert nog slechts over een deel van het land. De Syrische koerden hebben in feite gedaan wat eerder in Irak gebeurde en hebben van de oorlog gebruik gemaakt om in het noordoosten van het land hun eigen autonome gebied (Rojava) te creëren.

ISIS bevecht de Koerden en het gaat er ook daar wreed aan toe. Onlangs werden bijvoorbeeld 15 Koerdische burgers in hun slaap doodgeschoten en daaronder waren ook kinderen. Zelfs de hond van de Koerden werd door ISIS doodgeschoten.

In Oost Syrië heeft ISIS de laatste zes weken een groot offensief ingezet tegen andere Islamistische groepen.

Bij dit offensief kwamen 600 strijders en 39 burgers om en werden 150.000 Syriërs uit hun huizen verdreven.

De groep heeft nu het grootste deel van oost Syrië in handen. De Islamitische staat die ISIS nastreeft is met de val van Mosul in Irak al een feit geworden.

Nu ISIS erin is geslaagd om een Islamistische staat te stichten in Irak en Syrië bestaat er gegronde vrees dat Jordanië het volgende land is waar de organisatie de macht wil overnemen. ISIS kan rekenen op de steun van een deel van het Jordaanse volk en op Islamisten die uit Syrië zijn gekomen om Jordanië te destabiliseren.

ISIS leider Abu Baker al-Baghdadi zou onlangs een vergadering met zijn commandanten hebben gehouden waarin werd besloten dat Jordanië het volgende doel zou worden. In een video die ISIS op You Tube postte werd koning Abdullah een tiran genoemd die ‘geslacht’ zou gaan worden.

 

Als gevolg van de ISIS dreiging heft het Jordaanse leger 40.000 soldaten gestationeerd langs de 370 kilometer lange grens met Syrië. Deze soldaten hebben de laatste twee maanden al 12 Jihadi’s gedood en veertig anderen gewond toen die probeerden Jordanië binnen te komen. Ook voert het Jordaanse leger strijd tegen Salafisten in de stad Ma’an in het zuiden van Jordanië. Ma’an is een Islamistisch bolwerk waar veel van de 2400 Jordaniërs die met ISIS en het door al-Qaida gesteunde al-Nusra front tegen Assad vechten, vandaan kwamen.

In Israel worden de ontwikkelingen rond ISIS met grote zorg gevolgd. De opmars van de groep in Irak en Syrië en de pogingen van het al-Nusra front om het grensgebied op de Golan hoogvlakte in handen te krijgen kan grote gevolgen hebben voor de veiligheid van Israel. Het grensgebied met Syrië werd bijvoorbeeld onlangs al tot verboden militaire zone verklaard.

Verder heeft ISIS aangekondigd samenwerking te zoeken met Hamas in Gaza en om ook in de Sinai woestijn en in Libanon actief te worden.

De Israëlische TV media hebben tot nu toe nauwelijks aandacht besteed aan de opmars van ISIS. Ook op de dag dat Mosul viel stond het nieuws op de drie grote TV stations in het teken van binnenlandse ontwikkelingen. Dit leidde tot openlijke kritiek van onder andere van de commentator Arabische zaken van Arutz 2 Ehoed Yari.

ISIS lijkt nu het meest te profiteren van de Westerse apathie over de oorlog in Irak en Syrië. De Amerikaanse regering zal niet opnieuw militair ingrijpen in Irak en zeker niet in Syrië. Tot nu toe heeft de regering Obama ook geen indirecte militaire steun willen geven aan de Irakese regering. Een Irakees verzoek om ISIS door onbemande Amerikaanse vliegtuigen te laten aanvallen werd eerder door Obama afgewezen.

Nu ISIS haar doel (oprichting Taliban staat in Irak en Syrië) heeft bereikt en nu over een deel van de olierijkdom van Irak beschikt, lijkt het een kwestie van tijd voordat er gewerkt kan gaan worden aan de andere doelen, zoals die door ISIS leider al-Baghdadi zijn verwoord.

Die doelen zijn het vrijmaken van het Midden-Oosten van niet moslims en corrupte moslims (seculieren); de bevrijding van Al-Quds (Jeruzalem) en de destructie van Israel.

Een ultiem doel is het opvoeren van de strijd tegen de Europeanen en Amerikanen die door ISIS worden aangeduid als de ‘Kruisvaarders’. In dat verband is het interessant om te weten dat een deel van de ISIS strijders burgers van EU landen zijn.