Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Achtergronden bij de nieuwe raketaanvallen op zuid Israël

Door Missing Peace

Het zuiden van Israël is opnieuw het doelwit van massieve raketbeschietingen vanuit Gaza. Op woensdag 12 maart werden meer dan 60 korte afstandsraketten (volgens Islamic Jihad 90) afgevuurd en na een nachtelijke pauze gaan de beschietingen nu in volle hevigheid door.

Israël reageerde op woensdagavond met luchtaanvallen op de terroristische infrastructuur van Islamic Jihad en Hamas in Gaza, ook tanks aan de Israëlische kant van de grens vuurden op doelen in Gaza.

Premier Netanyahu hield spoedoverleg met leden van het veiligheidskabinet en verklaarde dat het gebrek aan rust in zuid Israel zal worden beantwoord met kabaal in Gaza. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman riep op om Gaza opnieuw in te nemen en een eind te maken aan het Hamas bewind. Voorlopig lijkt hij echter weinig steun te krijgen voor dit idee.

De vraag is waarom Islamic Jihad (met gedoogsteun van Hamas) dit offensief begon op dit moment.

Op het eerste gezicht leek het offensief een reactie te zijn op een IDF aanval waarbij drie leden van de door Iran gesteunde terroristische beweging werden gedood. Die IDF aanval kwam nadat Islamic Jihad mortiergranaten had afgevuurd op Israëlische soldaten die aan het werk waren bij het hek op de grens met Gaza.

De omvang van de aanval op Israel en het onmiddellijk opeisen van de terreuraanvallen door Islamic Jihad zijn echter een indicatie dat er meer aan de hand is.

Islamic Jihad is een organisatie die sterke banden heeft met Teheran en die wordt gefinancierd en getraind door Iran.

Nadat Israel vorige week een Iraans wapentransport naar Gaza had verijdeld door het aanhouden en opbrengen van het schip Klos-C lijkt het waarschijnlijk dat Islamic Jihad opdracht kreeg uit Iran om Israel aan te vallen.

Dit is een klassiek patroon dat eerder ook tot de Tweede Libanon oorlog leidde. In juli 2006 kreeg Hizbollah orders uit Teheran om een front te openen aan de noordgrens van Israel op het moment dat de G8 op het punt stond om Iran te straffen met zware sancties vanwege haar nucleaire activiteiten.

Hizbollah is momenteel niet in staat om Israel aan te vallen vanwege haar betrokkenheid bij de burgeroorlog in Syrie.

Een andere reden voor de Islamic Jihad aanval, die zonder steun van Hamas niet mogelijk zou zijn geweest, lijkt de situatie in Gaza zelf.

Zoals wij eerder meldden verkeerd Hamas in ernstige problemen vanwege het opdrogen van de financiële steun door donors en de boycot die Egypte instelde na de val van het Morsi regime.

 

Hamas probeert nu opnieuw toenadering te zoeken tot Iran om opnieuw financiele steun te krijgen van het bewind in Teheran. Iran zal daar echter voorwaarden aan stellen en wil  dat er constant druk op Israel wordt uitgeoefend via terreuracties. De toenemende invloed van Islamic Jihad ten koste van Hamas heeft daar ook mee te maken.

Ramadan Salah de secretaris generaal van Islamic Jihad verklaarde gisteren op de Iraanse televisie dat de acties van zijn organisatie uitgebreid zullen worden wanneer Israel doorgaat met haar acties tegen de Palestijnen.

Islamic Jihad publiceerde ook een video waarin een van haar gemaskerde leden Israel in het Hebreeuws bedreigde. De terrorist zei onder andere dat de Israëli’s geen veiligheid zullen kennen en dat zij er goed aan doen om Israël te verlaten en op zoek te gaan naar een ander land.

De nieuwe golf raket terreur tegen het zuiden van Israël maakt duidelijk dat de huidige onderhandelingen over de oprichting van een Palestijnse staat nutteloos zijn zonder een alternatief voor het Hamas bewind in Gaza.