Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Al Qaida’s wederopstanding een reële bedreiging voor Israel

Door Missing Peace
Al Qaida strijders tijdens gebedAl Qaida strijders tijdens gebed

Terwijl in Syrië de burgeroorlog voortduurt en de onderlinge gevechten tussen Islamistische rebellen het land steeds verder destabiliseren is er sprake van uitbreiding van het conflict naar andere landen in de regio.

Ook rond Israel zijn op dit vlak zorgwekkende ontwikkelingen gaande die gerelateerd zijn aan de strijd in Syrië.

De opkomst van Al Qaida in de regio is wellicht de belangrijkste van deze ontwikkelingen.

Syrië

In Syrië had Al Qaida zich geallieerd met ISIL, Het front voor een Islamitische Staat in Irak en de Levant (Syrië, Libanon, Jordanië en Palestina(Israel). Maar door de interne strijd tussen ISIL en andere Islamistische groepen heeft Al Qaida nu de banden met ISIL verbroken. Dit is voornamelijk bedoeld om weer grip te krijgen op de jihad in Syrië en om de positie van de andere groepen in de strijd tegen Assad te versterken.

ISIL wil een nog strenger Sharia regime voor Syrië dan Al Qaida. De groep heeft bijvoorbeeld de verkoop van tabak in de autonome provincie Raqqa verboden en verplicht mannen op straffe van onthoofding om deel te nemen aan alle gebeden in de moskees.

In Israel wordt de opkomst van Al Qaida in Syrië met argusogen gevolgd en bestaat de vrees dat de grens met Syrië zal gaan lijken op die met Libanon waar Hizbollah de Joodse staat bedreigt.

Irak

In Irak is Al Qaida in grote mate verantwoordelijk voor de escalatie in zelfmoordaanslagen die vorig jaar aan 7818 Irakese burgers en politiemensen het leven kostte. De stad Falluja werd door Al Qaida overgenomen na de terugtrekking van regeringstroepen maar de zelfde troepen bereiden zich nu voor op een bestorming van de stad om een eind te maken aan het Al Qaida regime.

In Libanon vergroot Al Qaida haar invloed ook. Abu Sayyaf al-Ansary, de commandant van Al Qaida in Libanon, gaf vorige week een verklaring af waarin hij uitlegde dat Al Qaida Libanon wilde overnemen om de weg vrij te maken voor een aanval op Israel. Tot nu had de groep haar basis in Tripoli maar er zijn duidelijke tekenen dat Al Qaida ook vertegenwoordigd is in de Bekaa vallei en in Sidon in het zuiden van Libanon. Al Qaida (Abdallah Azzam brigade) is ook verantwoordelijk voor de recente aanslagen op Hizbollah doelen in Libanon  voor de raketbeschietingen op Noord Israel in december en januari.

Israel

In Israel zelf arresteerde de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth vorige maand een Al Qaida cel in Jeruzalem. Drie Palestijnen die geronseld waren door een Al Qaida vertegenwoordiger in Gaza bleken mega aanslagen te hebben voorbereid op een congrescentrum in Jeruzalem en op de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv. Ook was het plan om Israëlische soldaten te ontvoeren en om een aanslag te plegen op een Egged autobus.

Eilat werd eind januari beschoten met raketten door een Al Qaida groep in Egypte. De organisatie die de aanslag opeiste was Ansar Bayt al Maqdis. In een verklaring legde de groep uit dat de oorlog die in de Sinai woestijn gaande is tussen het Egyptische leger en Islamistische terreurgroepen de aandacht niet zal afleiden van de strijd tegen vijand nummer één (Israel).

Het Egyptische leger is nu bezig met een grootscheepse campagne tegen Al Qaida en haar bondgenoten in de Sinai. Dit gebeurde nadat vorige week een Egyptische legerhelicopter door een aan  Al Qaida gelieerde groep werd neergeschoten. Bij de legeracties kwamen deze week al 30 Islamisten om.

Strategie

Achter de opkomst van Al Qaida in Egypte en de Levant zit een strategie wijziging die werd doorgevoerd na de nederlaag in Afganistan en de dood van Bin Laden. Ayman al-Zawahiri de Egyptenaar die de leiding van Al Qaida overnam maakte de ‘bevrijding’ van Palestina tot een topprioriteit van de organisatie. Hij riep indertijd alle moslims op om zich te verenigen in de strijd om Palestina.

Hamas

Nu Hamas in Gaza steeds verder geïsoleerd raakt en de financiële steun van Iran heeft verloren zijn er tekenen dat men toenadering zoekt tot Salfistische organisaties en Al Qaida.

In oktober 2013 sloot Hamas een overeenkomst met deze groepen. In die overeenkomst werd de groepen grotere vrijheid toegekend in ruil voor de erkenning van de autoriteit van  Hamas  over Gaza.

Korte tijd later begon de hernieuwing van de raketaanvallen op zuid Israel. In januari werden in totaal 20 raketten en mortieren op Israel afgeschoten nadat Hamas haar 900 man sterke Al-Quds van de grens met Israel had teruggetrokken.