Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Vredesonderhandelingen vastgelopen – Terreur teistert Israel

Door Missing Peace

De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Arekat  maakte zondag in een interview met Al Quds Al Arabi melding van vastgelopen vredesonderhandelingen met Israel. Arekat vertelde Al Quds dat de bilaterale onderhandelingen met Israel al weken bevroren zijn. In plaats daarvan voeren de partijen gesprekken met de Amerikaanse bemiddelaars over ideeën die de VS aan de partijen voorlegt.

Arekat’s onthulling komt op een moment dat Israel opnieuw een golf Palestijnse terreur beleeft. Sinds het begin van de huidige onderhandelingen over vrede is het aantal terroristische incidenten verdubbeld. Vorige maand werden 167 incidenten geregistreerd tegenover 136 in oktober. In juni was nog sprake van ‘slechts’ 103 incidenten.

Ook de aard van de terreuraanslagen is veranderd. Tot het begin van de herfst ging het voornamelijk om aanslagen met Molotov cocktails of om het gooien met stenen naar rijdende Israëlische auto’s.

Sinds die tijd is er een verandering richting zware terreuraanslagen waarneembaar. Gisteren werd bijvoorbeeld geprobeerd om een autobus in de badplaats Bat Yam op te blazen en vandaag werd een Israëlische agent bij de plaats Adam op de West-Bank in de rug gestoken. Ook is het aantal aanslagen met raketten op het zuiden van Israel de laatste week toegenomen. Israëlische functionarissen spreken inmiddels over een golf van terreur.

De toegenomen terreur kan niet los worden gezien van de vredesbesprekingen. In feite is dit een bekend patroon dat al vanaf het begin van het Oslo proces waarneembaar was. Ook toen werd de terreur tegen Israel opgevoerd en begonnen de zelfmoordaanslagen.

Een andere factor die een rol speelt bij de escalatie in terreur is de retoriek die Palestijnse leiders gebruiken en de interne Palestijnse verdeeldheid over het vredesproces.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas maakte deze week zijn rode lijnen bekend waar het gaat om een eventueel akkoord met Israel. Abbas noemde het erkennen van Israel als de Joodse staat een rode lijn voor de Palestijnen.  Ook wil hij niets weten van een interim akkoord wanneer een definitief akkoord met Israel op dit moment niet haalbaar blijkt.  Verder verwierp Abbas het idee van een gedemilitariseerde Palestijnse staat en van een geprolongeerde aanwezigheid van de IDF in de Jordaanvallei na de ondertekening van een akkoord met Israel. De Palestijnse president wil ook dat Jeruzalem opnieuw verdeeld wordt en dat de oude stad inclusief de Klaagmuur (Kotel) en de herbouwde Joodse wijk onder Palestijns bestuur komen.

Vorige maand publiceerde Fatah een video waarin de organisatie Israel dreigde met een golf van terreur en ontvoeringen.

Intern zijn de Palestijnen ook verdeeld over het vredesproces. Hamas liet opnieuw weten dat de besprekingen met Israel niet legitiem zijn en dat de Palestijnse consensus deze besprekingen afwijst. De terreur organisatie verklaarde dat de besprekingen Israel alleen maar meer tijd geven voor haar misdaden tegen het Palestijnse volk.

Maar ook binnen Abbas’ Fatah beweging is de onvrede met de huidige koers groot. Dit leidde eerder deze week tot gewelddadige confrontaties tussen PA troepen en de jongere garde binnen Fatah. De gewelddadigheden begonnen toen hun leider Jamal Abu al Rub de voormalige PA official Jibril Rajoub in het gezicht sloeg in een hotel in Ramallah. Al Rub die door Fatah aanhangers ‘Hitler’ wordt genoemd zei dat Rajoub ( die een vertrouweling van Abbas is) hem al eerder had geprovoceerd.

Abbas  nam daarop de beslissing om Al Rub uit Fatah te zetten en dat leidde onmiddellijk tot gewelddadige protesten door zijn aanhangers die in de stad Qabatya op PA politiemensen schoten en hen uit de stad verdreven.

De jongere garde binnen Fatah is ontevreden over de huidige koers van de Palestijnse president en over de voortdurende controle door de kliek rond Abbas die ooit met Yasser Arafat uit Tunis naar de West-Bank kwam.