Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Unieke beelden van Israel na de historische sneeuwstorm

Door Missing Peace

Door Yochanan Visser

Israel herstelt zich langzaam van de gevolgen van de historische sneeuwstorm die een groot deel van het land de afgelopen week platlegde. Maar er zijn nog altijd duizenden gezinnen die zonder stroom zitten en dorpen in vooral Judea en Samaria  (West Bank) zijn een deel van de dag onbereikbaar vanwege ijs op de wegen.

Het Israëlische leger heeft gisteren generatoren naar geïsoleerde dorpen gevlogen die zonder stroom zitten.  De meeste scholen  in en rond Jeruzalem zijn nog altijd gesloten; post wordt al een week niet meer bezorgd en vuil hoopt zich op naast de volle containers.

De meeste sneeuw viel in het dorp Har Gilo even ten zuiden van Jeruzalem. Het dorp werd bedolven onder een pak van 120 centimeter.

Maar ook in Tzefat in het noorden van Israel werd een record gemeten. Toen ik op zondag naar Tzefat wilde gaan in verband met de fotoreportage die u hieronder kunt bekijken, was de stad nog altijd onbereikbaar. De toegangswegen waren gesloten en aanvankelijk weigerde de politie zelfs om  journalisten de stad in te laten.  Uiteindelijk lukte het me toch om de stad binnen te gaan.

Eenmaal in Tzefat begreep ik waarom de politie de toegangswegen sloot en waarom de burgemeester eerder de regering verzocht om de noodtoestand uit te roepen. Er was geen boom die niet beschadigd was of omgevallen door het pak sneeuw. Slechts vierwiel aangedreven voertuigen konden veilig rijden over de corridors die bulldozers  op de wegen hadden gemaakt.  De oude stad van Tzefat was nog altijd onbereikbaar en honderden huizen zaten zonder stroom.

Sinds 1920 is een dergelijke sneeuwstorm in Israel niet meer voorgekomen. De laatste jaren viel er regelmatig sneeuw of was er sprake van zware regenval (vorige winter in januari). Maar in december is een dergelijke sneeuwstorm en een dergelijke koudeperiode een unicum.

De superstorm leverde echter naast leed (vier Israëli’s verloren het leven) ook vreugde op. Ten eerste is het zo dat er op sommige plaatsen al meer dan de helft van de jaarlijkse hoeveelheid water is gevallen en ook dat is voor begin december zeer bijzonder.

Ten tweede genoten Israëli’s met volle teugen van de sneeuw en de onverwachtse vakantie. In het dorp Carmei Tzur in Judea bouwden kinderen een Iglo en in Jeruzalem werd een “rabbijn” van sneeuw vervaardigd. Op de Golan hoogvlakte zag ik een groep chassidische joden die een sneeuwpop maakten.

En verder waren er adembenemende taferelen in de natuur die men kon bewonderen.

Hieronder unieke beelden van het land Israel zoals ook de Israëli’s zelf nog niet hadden gezien.

Jeruzalem rel=”rel-dest-image” class=”link-dest-image” na de eerste sneeuw

Snow in Israel 028

Har Gilo tijdens de sneeuwstorm (Foto Shira Davidov)Har Gilo tijdens de sneeuwstorm (Foto Shira Davidov)
Tzefat na de sneeuwstormTzefat na de sneeuwstorm

!cid__20131215_121140_ 

Zicht op besneeuwde berg Hermon vanuit Kiryat ShemonahZicht op besneeuwde berg Hermon vanuit Kiryat Shemonah

    

Golan HoogvlakteGolan Hoogvlakte
Bergtoppen in Galilea bij Rosh PinaBergtoppen in Galilea bij Rosh Pina
chassidische Joden maken sneeuwpop op Golan Hoogvlaktechassidische Joden maken sneeuwpop op Golan Hoogvlakte

  

Drusisch dorp Magdel Shams aan voet van de HermonDrusisch dorp Magdel Shams aan voet van de Hermon
'Rabbijn' in Jeruzalem‘Rabbijn’ in Jeruzalem
Kinderen spelen in de sneeuw in Carmei TzurKinderen spelen in de sneeuw in Carmei Tzur
Besneeuwde bergtoppen in Jordanie (Jordaan vallei)Besneeuwde bergtoppen in Jordanie (Jordaan vallei)
Iglo in Carmei Tzur (foto Leah Rabinsky)Iglo in Carmei Tzur
(foto Leah Rabinsky)
Neve Ativ op Golan HoogvlakteNeve Ativ op Golan Hoogvlakte
Besneeuwde bergtoppen in LibanonBesneeuwde bergtoppen in Libanon