Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Vredesbesprekingen in impasse – Hamas plant derde Intifada

Door Missing Peace

Vorige week berichtte de Israëlische krant Ma’ariv dat de vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit opnieuw in een impasse terecht waren gekomen. Volgens Ma’ariv is het struikelblok nu de controle over de Jordaanvallei.

Hoewel dit bericht officieel niet werd bevestigd door de partijen is duidelijk uit andere ontwikkelingen dat er inderdaad sprake is van een impasse. Dit komt niet als een verrassing aangezien de Amerikaanse regering de PA in feite dwong om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De Palestijnen hebben sinds het begin van de nieuwe besprekingen de terreur tegen Israel opgevoerd. Uit een rapport van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shabak bleek dat in september het aantal Palestijnse aanvallen op Israëlische doelen omhoog schoot.  De laatste maand zijn verder drie Israëli’s vermoord bij terroristische aanslagen en werd een negenjarig meisje in haar huis beschoten en ernstig verwond.

Afgelopen vrijdag probeerde een Palestijn met een bulldozer een legerbasis in de buurt van Ramallah binnen te dringen maar werd door IDF soldaten doodgeschoten.

De toename in terrorisme na de start van vredesbesprekingen is een bijna klassiek patroon geworden. Het gebeurde voor en na de ondertekening van de Oslo akkoorden en later na de besprekingen op Camp David over een definitief vredesakkoord in 2000,  toen Arafat de Tweede Intifada begon.

Ook nu zijn er aanwijzingen dat Palestijnse leiders aansturen op een derde Intifada. Hamas leider Khaled Mashal sprak vorige week met de Turkse premier Erdogan over een nieuwe Intifada en Hamas premier  Haniyeh riep afgelopen zaterdag Arabieren en moslims op om zich voor te bereiden op de “grote El Aksa Intifada”.

Op de Fatah Facebook pagina werden recentelijk berichten geplaatst waarin werd herhaald dat alle vormen van ‘strijd’ nodig zijn om tot de vorming van een Palestijnse staat te komen. Uit illustraties op de Fatah FB pagina blijkt dat het om drie vormen van strijd gaat: diplomatie, stenen gooien en gewapend verzet. PLO functionaris Mahmoud Ishmail verklaarde op de Palestijnse TV recentelijk dat een vredesakkoord met Israel slechts een tijdelijke oplossing is. Hij zei dat ‘vrede niet mogelijk is zonder terugkeer van alle Palestijnse vluchtelingen en de teruggave van al het bezette land’  (doelend op Israel).

Een ander bewijs dat er sprake is van een impasse werd geleverd door de Israëlische minister Yuval Steinitz. Hij schreef een opinieartikel voor de New York Times. In dat artikel schreef hij dat het voortduren van de demonisering van Israel door de Palestijnse media en Palestijnse leiders zal leiden tot het opnieuw falen van de vredesbesprekingen. Steinitz gaf ook recente voorbeelden van deze campagne en de rol van PA president Mahmoud Abbas daarin. Dat Steinitz juist nu dit artikel instuurde naar The New York Times doet vermoeden dat de Israëlische regering weet dat de vredesbesprekingen gedoemd zijn.

De controle over de Jordaanvallei is dus slechts één van de  struikelblokken op weg naar vrede.  Uit uitlatingen van de Israëlische premier Netanyahu en PA woordvoerder Nabil Abu Rudaineh over de Jordaanvallei bleek overigens dat het Ma’ariv bericht  waarschijnlijk juist is.  Netanyahu hield de afgelopen twee weken drie redevoeringen waarin hij zei dat vrede slechts mogelijk is wanneer Israel’s veiligheidsbehoeftes in aanmerkingen worden genomen. Hij noemde daarbij expliciet de Jordaanvallei. Later werd een video gepubliceerd waarin de betekenis van de Jordaanvallei voor de veiligheid van Israel werd uitgelegd.

Zie hier:

De PA reageerde door te zeggen dat vrede niet mogelijk is tenzij een Palestijnse staat wordt opgericht met volledige soevereiniteit en dat de PA geen Israëlische militaire aanwezigheid in een Palestijnse staat zou toestaan.

PA president Abbas gaf ondertussen opnieuw blijk van zijn onverzoenlijkheid ten opzichte van Israel. Tijdens een bezoek aan het Italiaanse parlement beschuldigde hij Israel van ‘misdaden tegen Islamitische en Christelijke heilige plaatsen’. Later gaf hij een onderscheiding aan aartsbisschop Capucci die in 1974 3 Katusha raketten Jeruzalem binnensmokkelde voor aanvallen op Israëlische burgerdoelen. Capucci werd gearresteerd en veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Later werd hij door Israel vrijgelaten als gebaar van goodwill naar het Vaticaan.