Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Turkije gebruikt Israël als doorvoerland voor handel

Door Missing Peace
Turkse vrachtwagen in HaifaTurkse vrachtwagen in Haifa

Israëli’s in Noord Israel waren er vandaag getuige van dat er twee sporen zijn in de Turks Israëlische betrekkingen.

Officieel is er aan de zijde van de Turkse premier Erdogan niet veel veranderd sinds premier Netanyahu tijdens het  bezoek van president Obama aan Israel zijn verontschuldigingen aanbood aan Turkije voor eventuele operationele fouten tijdens de IDF actie op het schip Mavi Marmara. De Turkse regering eist sindsdien ook schadevergoeding van Israel en Erdogan’s tirades aan het adres van Israel zijn niet gestopt.

Maar het Israëlische toerisme naar Turkije is weer opgebloeid en aan handel tussen Israel en Turkije is geen gebrek. Turkse wasmachines, koelkasten en andere apparatuur zijn bijvoorbeeld populair in Israel. Sinds kort drinken Israëli’s ook Turks bier dat wordt verkocht in de grote supermarkten.

 Maar dat Turkije Israel als doorvoerland voor handel met de Arabische wereld gebruikt zal zelfs aan de gemiddelde Israëlische burger onbekend zijn.

Vandaag werd een konvooi Turkse vrachtwagens gesignaleerd op de weg van Haifa naar de grensovergang met Jordanië in Beit Shean.

Dat kan gerust een bijzonderheid worden genoemd want een buitenlands kenteken ziet men zelden in Israel. De enige kentekens die men signaleert naast de gele Israëlische nummerborden zijn de wit/groene van de Palestijnse Autoriteit op de West-Bank.

 Turkije is door de burgeroorlog in Syrië gedwongen is om alternatieven te vinden voor handeltransporten over de weg. Eerst werden de Turkse vrachtwagens naar Port Said in Egypte gebracht maar de reis naar Jordanie werd daardoor zeven dagen lang. Pas toen  dit alternatief in de praktijk onbruikbaar bleek werd Israel door Jordanie en de Turkse autoriteiten benaderd.

Turkse vrachtwagens worden nu dus per ferry naar de Israëlische havenplaats Haifa vervoerd en rijden vervolgens over land naar Jordanië.

 Commerciële activiteiten tussen Israel en landen die vijandig staan tegenover de Joodse staat is op zich geen nieuws.

De Israëlische firma Allot Communications bijvoorbeeld verkocht jarenlang internet surveillance en monitor apparatuur aan Iran via een importeur in Denemarken.

De Israëlische wet verbiedt handel met Iran, Syrië en Libanon maar het is een publiek geheim dat Israëlische producten (bijv. Computeronderdelen en andere high Tech apparatuur) worden verkocht aan Arabische landen zoals Saoedi Arabie. Deze producten worden via een derde land geleverd waar ze worden ontdaan van stickers en andere aanduidingen die het land van herkomst aangeven.

Wanneer u dit onwaarschijnlijk voorkomt, bedenk dan dat er nog meer voorbeelden zijn die laten zien dat handel in het Midden-Oosten in vele gevallen belangrijker is dan principes en politiek.

Palestijnen in Beit Jallah verkopen bijvoorbeeld Sakara bier aan Israëli’s. Dat bier wordt door de Al Ahram brouwerij in het Islamitische Egypte gebrouwd. Op de blikken bier staat dat Al Ahram een dochteronderneming is van Heineken in Nederland………..