Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Israel ongerust over ontwikkelingen rond Iran

Door Missing Peace

Rouhani

In Israel is de ongerustheid over de Westerse houding tegenover Iran toegenomen na het historische telefoongesprek tussen Obama en de Iraanse president Rouhani.  Dit telefoongesprek was het eerste directe contact op presidentieel nivo tussen de VS en Iran sinds 1979.

Rohani ontkende tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN dat Iran zou werken aan een kernwapen. Deze bewering herhaalde hij in interviews met de Amerikaanse media.

Premier Netanyahoe van Israel noemde de Iraanse toenadering tot het Westen een ‘rookgordijn dat ontworpen is om het Westen voor de gek te houden’. In zijn toespraak tot de Verenigde Naties noemde de Israëlische premier de Iraanse president ‘een wolf in schaapskleren’ en hamerde op het in stand houden van het sanctieregime. Ook wees hij op het voorbeeld van Noord Korea dat onderhandelingen met de wereldgemeenschap misbruikte om uit te breken naar een nucleair wapen.

Spion

Vorige week maakte Israel verder bekend dat het een Iraanse spion heeft gearresteerd die bezig was een spionage netwerk in Israel op te zetten voor Iran en inlichtingen verzamelde over de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv.

Een anonieme Israëlische regeringsfunctionaris sprak na het bezoek van Rouhani aan Washington met een deel van de lokale media. In dat gesprek zei hij dat Iran slechts een paar maanden verwijderd is van het maken van een atoombom. De Sunday Times berichtte dit weekend dat premier Netanyahu Obama een inlichtingenrapport zal overhandigen waaruit zou blijken dat Iran nu al genoeg verrijkt uranium heeft voor het maken van een atoombom.

Rouhani

Het is duidelijk dat Israel zich grote zorgen maakt over de ouvertures van de Iraanse president en de reactie daarop in het Westen. Jeruzalem hamert er daarom bij voorduur op dat de sancties tegen Iran niet mogen worden versoepeld of opgeheven.

Rouhani wordt door het Westen beschouwd als gematigd en hervormingsgezind. Wie echter studie maakt van Rouhani’s carrière komt tot de conclusie dat de Iraanse president deel uitmaakt van de harde kern rond Ayatollah Khamenei (en eerder Khomeini).  Hij was met vijf andere kandidaten door het regime uitverkozen om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in Iran, 678 andere kandidaten werden gediskwalificeerd.

Verder heeft Rouhani eerder toegegeven dat hij in zijn hoedanigheid van Iraanse hoofdonderhandelaar in de periode 2003 tot 2005 het Westen om de tuin leidde en zo tijd won voor de uitbreiding van het uranium opwerkingsproject in Isfahan.

Eerder in 1986 was Rouhani de onderhandelaar namens het Iraanse regime die met een Amerikaanse delegatie praatte over de vrijlating van Amerikaanse gijzelaars in Beiroet. Ook toen zocht de Amerikaanse regering toenadering tot Iran om zo de vrijlating van deze gijzelaars te bewerkstelligen. Dat plan mislukte gedeeltelijk door de opstelling van de Iraanse onderhandelaar Hassan Rouhani.

Rouhani was verder hoofd van Iran’s Hoge  Nationale Veiligheidsraad in de periode van 1989 tot 2003. In die rol was hij betrokken bij terroristische activiteiten die Iran in het buitenland uitvoerde.   Onder die activiteiten was de aanslag op het gebouw van de Joodse gemeenschap in Buenos Airos in Argentinië in 1994 waarbij 85 mensen werden gedood.

 

Khatami

Maar er is meer. Het Westen verkeerde eerder in de veronderstelling dat een nieuwe Iraanse president een andere gematigde politieke koers zou gaan varen. Dit gebeurde na de verkiezing van Mohammed Khatami in 1997. 

Ook Khatami zei in interviews met de Amerikaanse media dingen zoals “ terrorisme moet veroordeeld worden in al haar vormen”.(interview met CNN journalist Christiane Armanpour).  Hij zei dit kort na de door Iran gepleegde terroristische aanslag op een Amerikaanse basis in Khobar Saoedi Arabie.

Later bleek dat de Iraanse Revolutionaire garde Khatami voortdurend inperkte en dat Khatami zich had omringd met mensen zoals Al Akbar Mohtashemi, de oprichter van Hizbollah en Mohammed Mousavi Khoehina, die de aanval op de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979 had georganiseerd.

Tijdens het regime van Khatami accelereerde verder de bewapening van Iran en ontwikkelde Iran de Shihab 3 lange afstandsraket.

Alle opties

President Obama zei na zijn ontmoeting met premier Netanyahoe dat alle opties nog altijd op de tafel liggen om het nucleaire programma van Iran te stoppen. Hij zij verder dat de VS de ogen wijd open hebben waar het gaat om de intenties van Iran.

In Israel maakten lijken deze woorden echter weinig indruk meer te maken. Dit heeft vooral te maken met de wijze waarop Obama de crisis rond de Syrische chemische wapens behandelde en met een opmerking die hij over het Iraanse nucleaire programma maakte tijdens zijn toespraak voor de VN.

Obama zei in die toespraak dat Ayatollah Khamenei een fatwa tegen het gebruik van nucleaire wapens heeft uitgevaardigd. Dit is echter een voorbeeld van misleiding door Iraanse leiders die deze mythe de wereld in hebben geholpen, een dergelijke fatwa bestaat niet.

Alleen

Uit vooral het slot van de VN toespraak van premier Netanyahoe kan worden opgemaakt dat Israel zich in toenemende mate alleen voelt staan tegenover Iran. De premier zei dat Israel nooit zal berusten in een nucleair wapen in de handen van een regime dat herhaaldelijk belooft het land van de kaart te vegen. Ook zei hij dat Israel niet zal toestaan dat Iran een atoomwapen krijgt en dat wanneer Israel gedwongen wordt alleen te staan, het land alleen zal staan.

Oud premier Ehoed Barak heeft jaren geleden al voorspeld dat Israel ooit alleen zal komen te staan tegen Iran. Het lijkt er nu in toenemende mate op dat deze voorspelling gaat uitkomen.