Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Spanning in Israël door komende Westerse aanval op Syrië

Door Missing Peace

Nu het vrijwel zeker is dat een coalitie van Westerse landen – mogelijk aangevuld door Turkije – doelen in Syrië gaat aanvallen, stijgt ook de spanning in Israël.

Vandaag werd bekend dat de regering in Jeruzalem opdracht heeft gegeven om 1000 reservisten op te roepen die voornamelijk de luchtmacht en het thuisfront moeten versterken. Ook is er sprake van troepenbewegingen en het overbrengen van tanks, anti raket systemen en ander zwaar materieel naar het noorden van Israel.

 IDF treft voorbereidingen in het noorden van Israel

Bij postkantoren is de laatste dagen een ware run op gasmaskers waarneembaar. Burgers houden er rekening mee dat Israëlische steden het doelwit zullen worden van raketaanvallen met chemische wapens.

Deze vrees werd versterkt nadat Iraanse en Syrische officials hadden gedreigd met vergeldingsaanvallen op Israel bij een Westerse militaire actie tegen Syrië. De Syrische premier waarschuwde dinsdag bijvoorbeeld dat Syrië Israël zal verrassen zoals dat eerder gebeurde in 1973 tijdens de Jom Kippoer oorlog.

Tegelijkertijd zijn er maar weinigen in Israël die werkelijk geloven dat er een oorlog op handen is. Het leven gaat gewoon door en binnenlands nieuws was tot voor kort het voornaamste onderwerp in de nieuws shows. Nu is dat veranderd en opent iedere nieuwsuitzending met de op handen zijnde aanval op Syrië.

Scepsis

Er is in Israël ook de nodige scepsis over de op handen zijnde aanval op Syrië. Dat heeft te maken met de wijze waarop het Westen zich voorbereid op de actie.

Uit opmerkingen van Amerikaanse woordvoerders kan men immers afleiden dat het doel van een militaire operatie zeer beperkt zal zijn. Uit uitgelekte informatie die door Amerikaanse media werd gepubliceerd valt verder op te maken dat het om een luchtactie van twee a drie dagen gaat tegen ongeveer vijftig zorgvuldig geselecteerde doelen. Jay Carney de woordvoerder van het Witte Huis had eerder expliciet aangegeven dat de militaire actie niet tot doel heeft om het regime van Assad omver te werpen.

Het lijkt er sterk op dat de Amerikanen en Europeanen bewust het verrassingselement uit de militaire operatie wilden halen en deze informatie naar buiten brachten om de situatie in de regio niet verder te laten escaleren dan nodig is. Een andere reden lijkt dat men een directe confrontatie met Rusland en Iran, de bondgenoten van Assad, wil voorkomen.

De vraag die analisten in en buiten Israël nu stellen is wat nu het eigenlijke doel van de Westerse operatie zal zijn. Het gaat immers niet om het tot val brengen van het Syrische regime of om het Assad technisch onmogelijk te maken om door te gaan met het voeren van oorlog tegen zijn eigen bevolking.

De conclusie lijkt daarom gerechtvaardigd dat het Westen Assad slechts een waarschuwing wil geven dat verder gebruik van chemische wapens bestraft zal worden.

De regering Obama heeft daarnaast nog een andere reden om nu militair in actie te komen. Het prestige van de VS in het Midden-Oosten is afgenomen door een serie ongelukkige beslissingen in relatie tot Egypte, Irak en Turkije en door de passiviteit betreffende de burgeroorlog in Syrië. Nu Assad openlijk de draak stak met Obama’s dreigementen betreffende het gebruik van chemische wapens, lijkt de Amerikaanse regering eindelijk te beseffen dat er een andere politiek moet worden gevoerd om zo de Amerikaanse interesses veilig te stellen.

Ya’alon

De Israëlische minister van defensie Moshe Ya’alon zei op dinsdag dat de situatie in Syrië een gevolg is van Westerse fouten in het verleden. Hij voorspelde dat het Midden-Oosten in de nabije toekomst zal worden geplaagd door chronische instabiliteit en dat meerdere staten uiteen zullen vallen. Hij waarschuwde dat Israel als gevolg van deze instabiliteit en de opkomst van extreme groepen zoals Al Qaida, rekening moet houden met ‘confrontaties’. Tegelijkertijd zei hij dat er geen reden is voor paniek.

Het kan zijn dat Ya’alon’s woorden vooral bedoeld waren als verkapte kritiek op de wijze waarop het Westen nu opereert tegen Syrië. Een militaire actie zoals die nu wordt voorbereid zou namelijk Al Qaida en andere Islamistische oppositie groeperingen in Syrië in de kaart kunnen spelen.