Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Christenen in Egypte doelwit van pogroms

Door Missing Peace

Een van de meest onderbelichte drama’s in de burgeroorlog die nu in Egypte woedt, is het geweld tegen de christenen in het land.

Sinds de staatsgreep die een einde maakte aan het bewind van de Moslim Broederschap worden Kopten en Koptische doelen dagelijks aangevallen door Islamisten. Vanaf het moment dat het leger een eind maakte aan de demonstraties van Moslim Broederschap aanhangers is er nu sprake van regelrechte pogroms.

Tientallen kerken (40) en andere gebouwen die in het bezit zijn van Kopten zijn vorige week in brand gestoken. Minstens twee christenen verloren daarbij het leven.  Drie nonnen werden nadat hun klooster in Bani Suef in brand was gestoken door de straten gevoerd als oorlogsbuit. Twee andere nonnen werden op het zelfde moment seksueel misbruikt door een horde woedende Islamisten die het klooster daarna volledig plunderden.

De Islamisten beschuldigen de christenen ervan steun te hebben verleend aan de staatsgreep tegen ex-president Morsi.   De Koptische kerk hield zich tot nu toe echter afzijdig van het geweld tussen pro- en anti supporters en het Egyptische leger.

Na de explosie van geweld vorige week gaf de Koptische kerk nu een verklaring af waarin de media werden veroordeeld voor het achterhouden van nieuws en het niet objectief weergeven van de aanvallen op christenen in Egypte.  In dezelfde verklaring sprak de kerk over het ‘zwarte terrorisme’ door de Moslim Broederschap supporters en gaf haar steun aan het leger en de politie.

Het geweld tegen de kopten in Egypte is sinds de opstand tegen ex-president Moebarak sterk toegenomen en heeft er voor gezorgd dat duizenden Kopten, die 10 % van de Egyptische bevolking vormen, het land hebben verlaten.

De Kopten werden na de revolutie in 2011 politiek actiever omdat ze mogelijkheden zagen om meer rechten te krijgen. Na de coupe tegen president Morsi  gebruiken de Islamisten de chaos in het land om de Kopten grof te intimideren.  In sommige districten is de politie niet meer in staat om de Kopten te beschermen omdat men zelf het doelwit is van aanslagen. In de Sinai bijvoorbeeld werden op maandag 25 politiemannen gedood bij een mortieraanval.

Afgelopen zondag werd het aantal diensten in de Koptische kerken sterk beperkt uit angst voor nieuwe aanvallen door moslims. Ook proberen de Kopten hun kerken, kloosters en scholen te beschermen door het vormen van menselijke ketens. Tot nu toe echter zonder veel succes.

De Moslims Broederschap heeft met succes een beeld weten te creëren dat men zelf slachtoffer is geworden van bruut geweld op het moment dat men vreedzaam protesteerde. Daarmee probeert men het Westen en de publieke opinie in de Arabische wereld te beïnvloeden.

Het geweld tegen de Kopten laat echter een ander beeld zien. Dit weekend werd bovendien video bewijsmateriaal op You Tube gepost dat laat zien dat de organisatie in ieder geval deels verantwoordelijk is voor de golf van geweld die Egypte momenteel teistert.