Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Barcelona’s vredesmissie strandt op Palestijnse onverzoenlijkheid.

Door Missing Peace
Palestijnen in Bi'ilin verbranden Barcelona shirts uit protest tegen voorstel wedstrijd tussen Palestijns Israelisch team en de Spaanse clubPalestijnen in Bi’ilin verbranden Barcelona shirts uit protest tegen voorstel wedstrijd tussen Palestijns Israelisch team en de Spaanse club

De Spaanse voetbalclub Barcelona bracht dit weekend een bezoek aan Israel en aan de gebieden onder Palestijns zelfbestuur op de Westelijke Jordaanoever.

Het doel van Barcelona was om een bijdrage te leveren aan de vrede tussen Palestijnen en Israëli’s. Het team bracht onder andere een bezoek aan Bethlehem en hield een openbare training met jonge Palestijnse voetballers in het nieuwe stadion in het dorp Doura bij Hebron.  

Ook was er een ontmoeting tussen PA president Mahmoud Abbas en de sterren van Barcelona. Later werd het team ook ontvangen door de Israëlische leiders en men bracht een bezoek aan de oude stad van Jeruzalem

Het initiatief voor het bezoek kwam van president Shimon Peres van Israel. Deze probeerde al eerder om samen met Barcelona voorzitter Sandro Rosell om in Spanje een wedstrijd te organiseren tussen zijn team en een gemengd team van Israëlische en Palestijnse voetballers.

Dit initiatief mislukte omdat Fatah leider Jibril Rajoub, die ook voorzitter is van de Palestijnse voetbalbond, niet inging op de uitnodiging omdat volgens hem ‘de bezetting eerst moest eindigen’.

Nu voor het eerst in vijf jaar de Palestijnen weer met Israel praten over een eventueel vredesakkoord was het interessant om te zien hoe de partijen omgingen met de vredesmissie van Barcelona.

De Palestijnse president Abbas benadrukte tijdens de ontvangst met het team van Barcelona dat dit de eerste keer was dat het team een bezoek bracht aan Palestina, dat hij het land van de profeten noemde. Abbas zei verder dat Barcelona een boodschap van vrede meebracht en dat de PA nu directe vredesbesprekingen voerde.

De Israëlische president Peres  sprak voornamelijk over het motto ‘sport verbroedert’. Hij zei dat voetbal hoop creëert voor alle kinderen en dat het Peres Centrum voor Vrede daarom wedstrijden organiseert tussen Israëlische en Palestijnse kinderen. Hij zei verder dat Barcelona een boodschapper van vrede, vriendschap en solidariteit is.

Pogingen om ook nu een team van Palestijnse en Israëlische spelers te laten spelen in Tel Aviv strandden echter opnieuw op een Palestijnse weigering. In plaats daarvan hield Barcelona demonstraties in Doura op de Westelijke Jordaanoever en in het Bloomfield stadion in Tel Aviv.

Israel nodigde 500 Palestijnen uit om het evenement in Tel Aviv bij te wonen. Het Israëlische verzoek om 400 Israëlische burgers de training in Doura te laten bijwonen werd door de PA echter afgewezen.

  1. http://likud.nl/2013/08/palestijnen-verbranden-barcelona-shirts/
    Palestijnen verbranden Barcelona shirts | Likoed Nederland
    schreef: op 5 augustus, 2013 op 8:34 pm

    […] Tekst: Missing Peace. Video: Spirit24. 5 augustus 2013. […]