Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Al Kaida aan de zuidgrens van Israel

Door Missing Peace
Egyptische leger tijdens actie in SinaiEgyptische leger tijdens actie in Sinai

Al Kaida, de terreurbeweging die verantwoordelijk was voor de aanslag op de Twin Towers in New York op 11 september 2001, is bezig aan een comeback. Dit gebeurt nadat de Amerikaanse president Obama in mei van dit jaar beweerde dat de door Ayman Al Zawahiri geleidde organisatie op weg was naar een definitieve nederlaag.

De realiteit is echter dat in Syrië, Irak, Egypte, Libië, Tunesië en Jemen de terreurbeweging actiever is dan ooit en nu ook een regelrechte bedreiging vormt voor Israel.

Al Kaida is tegenwoordig een mantelorganisatie waar allerlei fanatieke fundamentalistische groepen moslims in verenigd zijn. Via het internet houden deze groepen contact en coördineren aanslagen op doelen in het Westen en in het Midden-Oosten. Ook probeert Al Kaida om in Syrië en Irak de burgeroorlog te veranderen in een religieuze oorlog tussen Sunni’s en Sjiieten.

Maar ook voor Israel neemt de dreiging van Al Kaida dus toe. Aan Al Kaida gelieerde Salafistische groepen proberen nu om vanuit de Egyptische Sinai woestijn terreur aanslagen te plegen in zuid Israel.

Ze worden daarbij geholpen door Hamas dat volgens Egyptische bronnen al 600 man in de Sinai heeft die de Salafisten en andere Islamistische groepering helpen met wapens en training.

Vorige week donderdag werd de luchthaven van Eilat al voor enige uren gesloten nadat de Israëlische autoriteiten een concrete aanwijzing hadden gekregen dat een van deze terreurgroepen een aanslag voorbereidde op het luchtverkeer in de omgeving van de badplaats.

Afgelopen weekend werd een groep terroristen in  de Sinai nabij de grens met Israel gedood door een raket die volgens buitenlandse media werd afgevuurd door de Israëlische luchtmacht. De aan Al Kaida gelieerde groep Ansar Bayt al Maqdis zei in een verklaring dat de terroristen onderweg waren om hun ‘jihad verplichtingen tegen de Joden uit te voeren. Zij prepareerden een raket die op Israel moest worden afgevuurd’.                                                                                                                                                  Een op afstand bestuurd Israëlisch gevechtsvliegtuig zou de aanslag hebben verijdeld, aldus de groep.

Op maandagavond was het opnieuw raak toen vanuit de Sinai een Grad raket werd afgeschoten op Eilat. Het anti-raket systeem IJzeren Schild (Kipat Barzel in het Hebreeuws) voorkwam dat de raket zijn doel bereikte.

De toenemende terroristische activiteit in de Sinai hangt samen met de staatsgreep waarbij het regime van de Moslim Broederschap werd afgezet. Het gebied is al jaren een broeinest dat door extremistische moslims wordt gecontroleerd. Vanuit de Sinai woestijn wordt nu het verzet tegen de nieuwe regering geleid. Dit wordt gedaan door het plegen van aanslagen op legerdoelen, het opblazen van vitale installaties (zoals de gaspijplijn met Jordanië) en het vermoorden van christenen. Dit heeft al geleid tot de vlucht van vele christenen uit de Sinai.

Het Egyptische leger probeert nu om via een grootscheepse campagne de controle over het gebied te herwinnen. Daarbij zijn inmiddels aan beide kanten 120 doden gevallen. Ook heeft Egypte nu alle tunnels onder de grens met Gaza gesloten vanwege de steun die Hamas geeft aan de terroristen in de Sinai.

Gezien de uiterst moeilijke toegankelijkheid van grote delen van de woestijn en collaboratie van de lokale Bedoeïen met de Islamisten is het echter maar zeer de vraag of de actie van het leger succes zal hebben.

Voor Israel vormt de toegenomen terroristische activiteit vanuit de Sinai geen strategische dreiging maar de effecten ervan zullen vooral voelbaar zijn in Eilat. De stad heeft een grote toeristen industrie die nu  opnieuw een klap zal krijgen. Eerder gebeurde dat nadat Palestijnse terroristen aanslagen begonnen te plegen in de stad.