Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Palestijnen komen in actie tegen stenengooiers

Door Missing Peace
De Israelische baby Akhikam Simantov die hersenbeschadiging opliep door stenengooienDe Israelische baby Akhikam Simantov die hersenbeschadiging opliep door stenengooien

Inwoners van de Palestijnse stad El Khader die tussen Bethlehem en het Joodse dorp Efrat ligt kwamen deze week in actie tegen het gooien van stenen op Israëlische auto’s door Palestijnse jongeren uit Bethlehem.

De Palestijnen in El Khader ondertekenden een brief die gericht was aan de burgemeester van Bethlehem. In die brief eisten zij van de burgemeester actie tegen de stenengooiers en degenen die hen daartoe aanzetten.

Ashraf Sharif, een Palestijnse ondernemer die aan de weg tussen El Khader en Efrat woont en daar een handel in bouwmaterialen drijft, vertelde dat de Palestijnen in het gebied in actie kwamen omdat zij het werpen van stenen afkeuren. Verder willen zij de goede relaties met de inwoners van Efrat niet in gevaar willen brengen.

Sharif zei verder dat de jeugdige stenengooiers uit Bethlehem naar El Khader worden gebracht door leden van Palestijnse terreurbewegingen.

Inwoners van Efrat hielden vandaag een vreedzaam protest op de plaats waar eerder auto’s en een autobus werden geraakt door stenengooiers. Zij benadrukten dat op dezelfde plaats in het verleden inwoners van Efrat gewond zijn geraakt en eisten actie dat de IDF een einde maakt aan deze vorm van terreur.

Het gooien van stenen op Israëlische auto’s is de laatste tijd sterk toegenomen in de West Bank. Drie weken geleden werd het driejarige meisje Adele Biton levensgevaarlijk gewond nadat de auto van haar moeder werd bekogeld met stenen nabij Ariel in het noorden van de West Bank. De peuter is nog altijd in coma.

Vorig jaar werd nabij Hebron  een Joodse inwoner van Kiryat Arba en zijn eenjarige zoon gedood door een rotsblok dat door de ruit van de auto waarin zij reisden werd gegooid.

De actie van de inwoners van El Khader staat in sterk contrast met de boodschap die Ha’aretz correspondente Amira Hass vorige week uitdroeg. Hass noemde het gooien van stenen het geboorterecht en de plicht van iedereen die onder vreemde heerschappij leeft.

Het artikel van Hass leidde tot aan aanklacht bij de politie door het overkoepelende orgaan voor de Joodse gemeenschappen in de West Bank, en tot een reeks (opinie) artikelen in de Israëlische pers waarin Hass werd beticht van het aanzetten tot terreur.

De Israëlische commentator Maurice Ostroff schreef zelfs dat het aanzetten tot stenengooien een oorlogsmisdaad is onder artikel acht van het Rome statuut van het ICC (International Criminal Court).