Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Iran in het nauw – Oorlog met Israël steeds waarschijnlijker.

Door Missing Peace

De laatste ontwikkelingen in het conflict rond Iran en haar nucleaire programma duiden op een escalatie waarbij oorlog met de dag waarschijnlijker lijkt te worden.

De retoriek die vaak vooraf gaat aan militair ingrijpen bereikte de afgelopen maand een hoogtepunt.

Kankercellen

De Iraanse president Achmadinejad zei bijvoorbeeld op 18 augustus jl. opnieuw dat Israel (Zionistisch regime) een kankergezwel is. Dit keer voegde hij er echter aan toe dat alle ‘kankercellen’ (Zionisten) op het “Palestijnse’ land (Israël) uitgeroeid dienen te worden.

Deze en andere recente opmerkingen van Iraanse leiders werden beantwoord door Avi Dichter,  de nieuwe Israëlische minister voor de veiligheid van het thuisfront. Hij zei onder meer, dat voor de eerste keer sinds de oprichting van de staat, Israël nu direct in haar bestaan wordt bedreigd (door Iran).

Fordow

De Israëlische premier Netanyahu maakte bovendien afgelopen vrijdag duidelijk dat hij vindt dat de internationale sancties tegen Iran slechts een omgekeerd effect hebben gehad. Iran is volgens hem nu meer dan ooit vastbesloten om een kernwapen te produceren.  De premier zei verder dat Israël over nieuw bewijs beschikt dat Iran het aantal centrifuges in de ondergrondse opwerkingsfabriek Fordow  recentelijk heeft uitgebreid.

Deze bewering werd bevestigd door niet nader genoemde diplomaten die zich baseerden op informatie die afkomstig was van het internationaal atoomagentschap IAEA in Wenen. De IAEA gaf tegelijkertijd toe dat gesprekken met Iran, over onder andere inspectie van de basis Parchin, waren mislukt.

Parchin is de militaire basis waar volgens de IAEA Iran naar alle waarschijnlijkheid testen uitvoerde met speciale explosief materiaal bestemd voor kernwapens. Volgens dezelfde bronnen heeft Iran in Parchin nu geprobeerd om waarneming d.m.v. satellieten onmogelijk te maken, door middel van het plaatsen van een grote tent over het gebouw in Parchin waar deze testen plaatsvonden.

Context

De toegenomen spanning tussen Israël en Iran heeft in hoofdzaak direct te maken met de, voor Iran, negatieve ontwikkelingen in de landen rondom Israël. Ten eerste is er de situatie in Syrië en Libanon, waar Iran twee voorname bondgenoten heeft in haar strijd tegen Israel.

Het lijkt nu vrijwel zeker  dat president Assad de door de Soennieten geleide opstand tegen zijn regime niet zal overleven.  Het is om die reden dat Iran nu steeds openlijker ingrijpt in het conflict in Syrie.

Het verlies van bondgenoot Assad betekent immers ook een klap voor de Iraanse aspiraties in het Midden-Oosten als geheel en de genocidale plannen met Israël.

In Libanon worden in toenemende mate incidenten gerapporteerd die wijzen op een machtstrijd tussen de Soennieten en de door Iran gesponsorde Sjiietische organisatie Hizbollah. Tegelijkertijd hield Hizbollah een grote oefening in het zuiden van Libanon waarbij tienduizend Hizbollah strijders zich voorbereidden op de bezetting van het noorden van Israel. Het machtsvertoon van Hizbollah heeft direct te maken met de gerodeerde positie van de organisatie in Libanon.

Ten tweede is Iran zich bewust van de grote veranderingen in Egypte waar de Moslim Broederschap werkt aan verdere islamisering  van de samenleving en het herstellen van het Egyptische leiderschap in de Arabische wereld. 

Ten derde is er Turkije dat onder Erdogan een soortgelijke ontwikkeling doormaakt. Ook Erdogan ziet voor  Turkije een leidersrol in het nieuwe Midden-Oosten en werkt daarom actief mee aan de val van Assad.

Zowel  president Morsi in Egypte als Erdogan gebruiken het conflict met Israël als middel om hun positie in de Arabische- en moslimwereld te versterken ten koste van het Sjiitische Iran.

Iraanse kernproef

Iran’s  aspiraties staan door deze ontwikkelingen duidelijk onder druk. Het land heeft daardoor behoefte aan een strategische overwinning.  Om die reden lijkt het nu waarschijnlijk dat Iran via haar nucleaire programma zal proberen om haar positie te versterken. Met andere woorden, een Iraanse kernproef zou nu een kwestie van maanden kunnen zijn.

Deze stelling werd onlangs onderschreven door Walid Sakariya een Hizbollah generaal b.d.. Deze zei op Al Manar TV dat een Iraans atoomwapen de gehele situatie in het Midden-Oosten zal wijzigen en bedoeld is om een einde te maken aan het Zionistische project (Israel).

Urgentie

Dat de Israëlische regering zich bewust is van de urgentie van de situatie bleek vorige week ook uit een uitgelekt bezoek van Netanyahu’s adviseur voor veligheidszaken Ya’acov Amidror aan de geestelijk leider van de regeringspartij Shas  rabbijn Ovadia Yosef.

Amidror  besprak met Yosef de positie van Shas inzake een mogelijke militaire aanval op Iran. Tot nu toe was Shas tegen een dergelijke aanval. Het bezoek vond plaats nadat Yosef de situatie waarin Israel zich bevindt had vergeleken met de situatie van de Joden in Perzië ten tijde van Haman in het Bijbelboek Esther.

Steun van Shas zou betekenen dat er nu een meerderheid is in het Israëlische veiligheidskabinet voor een aanval op Iran.

 1. http://boinnk.nl/blog/40836/iran-in-het-nauw/
  BOINNK!!! | Iran in het nauw??
  schreef: op 26 augustus, 2012 op 1:17 pm

  […] http://missingpeace.eu/nl/2012/08/iran-in-het-nauw-oorlog-met-israel-steeds-waarschijnlijker/ Tags: Iran in het nauw, Kankercellen, Oorlog met Israël […]

 2. http://joodsactueel.be/2012/08/26/iran-in-het-nauw-oorlog-met-israel-steeds-waarschijnlijker/
  Iran in het nauw – Oorlog met Israël steeds waarschijnlijker | Joods Actueel
  schreef: op 26 augustus, 2012 op 2:44 pm

  […] http://missingpeace.eu/nl/2012/08/iran-in-het-nauw-oorlog-met-israel-steeds-waarschijnlijker/ Laatst gepubliceerde artikels Iran in het nauw – Oorlog met Israël steeds waarschijnlijker 26 augustus '12 “De laatste ontwikkelingen in het conflict rond Iran en haar nucleaire programma duiden op een escalatie waarbij oorlog met de dag waarschijnlijker … Schoonbroer van Hamas-leider met succes geopereerd in Israël 26 augustus '12 Een aantal maanden geleden onderging de schoonbroer van Ismail Haniyeh, de leider van de terroristische Hamasbeweging, een sucesvolle operatie in Israël. Dat bericht … B’nai B’rith Antwerpen organiseert politiek debat op 11 september aanstaande 26 augustus '12 Met de gemeenteraads- verkiezingen in aantocht organiseert de Antwerpse afdeling van B’nai B’rith een debat met als titel “de toekomst van de … Reclamemakers strikken John Cleese voor parodie op Iran-aanval 24 augustus '12 In een reclamefilmpje voor het Israëlische chocolademerk Sababa Egozim spreekt de beroemde Britse humorist enkele woordjes Hebreeuws.Ook al verwacht niemand dat John … Thorarollen uit WO II teruggegeven aan Pools dorp 24 augustus '12 De Poolse politie heeft verschillende oude Thora-rollen in beslag genomen nadat een vrouw ze probeerde te verkopen. Lezers van Joods Actueel zullen zich … Joodse Centrale krijgt burgemeester en minister over de vloer 23 augustus '12 In gezelschap van minister van Werk, Monica Deconinck, bezocht burgemeester Patrick Janssens vorige maand “de Centrale”. Voluit heet deze 91-jarige hulporganisatie Koninklijke … Iron Dome in stelling gebracht nabij Eilat 23 augustus '12 Israël heeft in de buurt van de badstad Eilat het anti-raket afweersysteem Iron Dome in stelling gebracht nadat restanten van langeafstandsraketten werden … [publiciteit] Window Place, de beste leverancier voor uw nieuwe ramen 22 augustus '12 Nieuwe ramen plaatsen doe je niet elke dag. Wat telt zijn hoogwaardige producten die een lange levensduur kunnen garanderen. Bij Window Place, … Steeds meer rabbijnen steunen Obama 22 augustus '12 Terwijl de presidentiële race in de V.S. in alle hevigheid voortwoedt, krijgt Obama steeds meer steun van rabbijnen. Honderden Joodse geestelijke leiders … Antwerps stadsbestuur herdenkt en erkent rol bij deportaties tijdens WOII 22 augustus '12 Op 15 augustus jongstleden werd in het Antwerpse stadshuis een plechtigheid gehouden ter herdenking aan de deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog van … […]