Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Egypte in shock na ongeldig verklaren van recente parlementsverkiezingen

Door Missing Peace
Protesten in Cairo tijdens en na de zittng van het Hooggerechtshof

 

 

De crisis die Egypte teistert sinds januari vorig jaar, bereikte op donderdag een nieuw  dieptepunt.

Het Egyptische Hooggerechtshof besloot de parlementsverkiezingen, die eerder dit jaar werden gehouden, ongeldig te verklaren. De reden is een onwettige verandering in artikel 38 van de grondwettelijke verklaring, die in maart van dit jaar door het militaire bestuur van Egypte (SCAF) werd doorgevoerd.

Het vonnis kwam een aantal dagen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen die waarschijnlijk een overwinning gaan opleveren voor de kandidaat van het Moslim Broederschap, Mohamed Morsi.

DE Islamistische partijen, die een driekwart meerderheid hebben in het parlement, reageerden aanvankelijk furieus. De Salafistische Nour partij zei bijvoorbeeld dat het vonnis deel uitmaakt van een politiek plot. Mohamed Nour, de woordvoerder voor de Nour partij, voegde eraan toe dat het ( door Mubarak benoemde ) justitiële apparaat probeert de revolutie in Egypte terug te draaien.

De advocaat van het Moslim Broederschap zei dat de nieuwe president zal moeten besluiten over het ontbinden van het parlement.

Obama

De Amerikaanse regering sprak direct haar bezorgdheid over het vonnis uit. Woordvoerder Nuland verklaarde dat de Obama regering wil zien dat het ‘Egyptische volk krijgt waar het voor gevochten heeft, namelijk een vrij, fair en transparant regeringssysteem’.

Deze verklaring liet opnieuw zien dat de Amerikaanse regering nog altijd weinig begrijpt van wat er aan de hand is in Egypte, maar ook in de andere Arabische landen waar omwentelingen plaatsvonden of nog aan de gang zijn. In alle gevallen waarbij Islamisten verkiezingen wonnen werd namelijk de burgerlijke vrijheid het eerste slachtoffer.

In de realiteit betekent het vonnis dat de Militaire Junta in feite nu weer Egypte in zijn  geheel bestuurt.

Het schrijven van een nieuwe grondwet is hiermee ook tot een halt gekomen en het houden van de presidentsverkiezing lijkt nu futiel.

FIS scenario

Het scenario in Egypte begint te lijken op wat er in Algerije gebeurde in 1991 toen de Islamistische FIS de eerste ronde in de verkiezingen won en de tweede ronde vervolgens onmogelijk werd gemaakt door militair ingrijpen. Een burgeroorlog van tien jaar waarbij tussen de 150.000 en 200.000 Algerijnen het leven verloren was het gevolg.

In Egypte werk de SCAF al enige tijd achter de schermen om de gevolgen van de verkiezingen (Islamistische dominantie) te manipuleren. Eerst gebeurde dat met het schrijven van een nieuwe grondwet. Daarna werden diverse presidentskandidaten, waaronder die van de Islamisten, uitgesloten van deelname aan de president verkiezingen.

Het vonnis van het hooggerechtshof kwam op de zelfde dag dat de met Mubarak geaffilieerde presidentskandidaat Shafiq door hetzelfde hof in staat werd gesteld om deel te nemen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezing.

Annuleren?

In Egypte gaan nu stemmen op om die tweede ronde van de presidentsverkiezing maar te annuleren voorlopig.

Veel zal afhangen van de wijze waarop politieke leiders reageren op deze ontwikkeling. Voorlopig is de reactie leiders van het Moslim Broederschap nu gematigder.

Mohamed Morsi zei bijvoorbeeld dat hij het vonnis zal respecteren en het niet beschouwt als een militaire staatsgreep en dat hij van het leger houdt.  Het is een bewijs dat men begrijpt dat er nu een zeer explosieve situatie in ontstaan.

Of de massa’s in Egypte er ook zo over denken zal gauw genoeg blijken. Midden-Oosten expert Barry Rubin voorspelt zelfs massief geweld.

De eerste test zal op vrijdag komen, wanneer de massa’s  na de gebeden in de moskeeën naar verwachting de straat zullen opgaan om te protesteren.