Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Het ontbrekende verhaal over sloop en bouw op de West Bank

Door Missing Peace

Een deel van de Nederlandse media kwam eind januari met het verhaal dat Israel ‘dramatisch veel huizen sloopt’ van Palestijnse Arabieren op de West Bank.

Deze verhalen waren gebaseerd op een ANP bericht.  ANP gaf ook een voorbeeld van een recente sloop van huizen van ‘Palestijnse Arabieren’ in Anata nabij Jeruzalem. Hier is hoe men dat omschreef:

 “ Eerder deze week nog werden 52 mensen, onder wie 29 kinderen, uit hun huis gezet in Anata vlakbij Jeruzalem. Israëlische militairen arriveerden midden in de nacht met bulldozers en verdreven de bewoners. De huizen van de Arabieren werden volledig vernield.
Israël zegt dat het alleen maar Palestijnse huizen sloopt die zonder vergunning zijn gebouwd”. 

De sloop van deze huizen werd elders op een iets andere wijze omschreven.

De sociale media nieuwssite Demotix bracht het zo:

“Israeli bulldozers have demolished dwellings belonging to six Bedouin families, displacing more than 30 people. Jerusalem, Israel. 24th January 2012”.

Los van het feit dat er een verschil zit in het aantal mensen dat dakloos was geworden valt op dat Demotix en anderen, waaronder pro Palestijnse bronnen, melding maakten van de sloop van bouwwerken van Bedoeïenen.

Bedoeïenen

Deze Bedoeïenen zijn nomaden die van oudsher gewend waren om met tenten van plaats naar plaats te trekken. De meesten van hen hebben schapen die regelmatig verweid moeten worden. Maar tegenwoordig houdt men zich ook met andere werkzaamheden bezig, zoals de bouw.

In toenemende mate bouwen Bedoeïenen huizen op plaatsen waar geen enkel bestemmingsplan is en zonder bouwvergunning.

Het verschijnsel beperkt zich niet tot de West Bank maar ziet men ook op grote schaal in de Noord Negev, in de omgeving van Beer Sheva.

Illegaal

Meestal wordt er onder de golfplaten constructies die men daar van oudsher bouwde, een huis neergezet en wordt het golfplaten omhulsel weggehaald op het moment dat het huis klaar is.

Zo zijn talloze illegale dorpen ontstaan waar de infrastructuur veelal ontbreekt.   Water en elektriciteit worden meestal illegaal afgetapt van de bestaande Israëlische  netwerken. Iets dat ook in de West Bank op grote schaal gebeurd.

Onroerendgoedbelasting (OGB) betalen de Bedoeïen uiteraard ook niet. Het gaat vaak om grote huizen die in een Joods dorp als Meitar in de noord Negev al gauw 800 Euro per twee maanden aan OGB opleveren.

Aan toegangswegen naar hun illegale dorpen komen de Bedoeien door middel van chantage van door de staat betaalde wegenbouwers. Wanneer deze aannemers geen oprit maken naar een illegaal huis of dorp (op kosten van de staat) dan wordt de uitrusting van de Israëlische  aannemer gestolen.

Protectie

Om diefstal te voorkomen wordt de aannemer de ‘keuze’ gegeven om protectiegeld te betalen

Afgelopen maandag 6 februari bracht de Israëlische TV zender Arutz 10 in haar ‘journaal’ een uitgebreide reportage over dit verschijnsel.

Zie hier de reportage van Arutz 10 (Hebreeuws)

De aannemers die in de reportage aan het woord komen betalen soms duizenden Shekels aan ‘protectie’ aan de bedoeïenen omdat anders al hun uitrusting wordt gestolen.

Maar ook bewoners van Meitar met wie wij spraken kwamen met dergelijke verhalen over de bouw van hun huizen.

Zij betaalden lange tijd ‘protectiegeld’ aan de bedoeïenen voor het niet stelen van bouwmaterialen tijdens de bouw van hun huizen. Tegenwoordig wordt het dorp echter zwaar bewaakt ’s nachts, waardoor deze praktijken zijn teruggedrongen.

West Bank

In de West Bank gaat de internationale aandacht altijd uit naar de bouw van Joodse huizen maar is het verschijnsel van illegale bouw onder de Palestijnse Arabieren veel wijd verspreider.

In Jeruzalem Oost is 40 % van de huizen van Arabieren zonder bouwvergunning gebouwd maar meestal niet omdat men geen bouwvergunning kan krijgen.

Stephan Miller, een woordvoerder van de gemeente Jeruzalem, schreef Missing Peace in een e-mail, dat de meeste Arabieren niet eens de moeite nemen van het aanvragen van een bouwvergunning. Dit gebeurt vanwege de kosten maar ook om politieke redenen. De PA ziet dit als collaboratie met Israël.

Miller schreef ook dat er in 2011 geen huizen zijn gesloopt in Jeruzalem Oost.

Scheef beeld

De vraag waarom men dit soort informatie nergens in de media leest, is eigenlijk simpel te beantwoorden.

Bijna alle mediaberichten over dit soort kwesties zijn gebaseerd op rapporten van NGO’s die een politieke agenda hebben, of op getuigenissen van Palestijnse Arabieren. Daarnaast blijven de Israëlische autoriteiten nog altijd in gebreke waar het gaat om het weerleggen van de meeste valse claims.

Verder wordt de andere kant van het verhaal over illegale bouw en sloop in de West Bank, zoals de ontruiming van een illegaal gebouwde buitenpost bij Kiryat Arba vorige maand, door de internationale media vrijwel genegeerd.

Als gevolg is er een totaal scheef beeld ontstaan van de werkelijke situatie in de West Bank. Zelfs Nederlandse politici denken hierdoor dat de bouw in nederzettingen een groot struikelblok vormt bij de vredesonderhandelingen.

Echter, zelfs PA onderhandelaar Saeb Arekat heeft echter onlangs toegegeven dat deze bouw van marginale betekenis is.

In een recent interview met Ha’aretz zei hij dat het bebouwde oppervlak van de Israëlische nederzettingen slechts 1,1 % van de West Bank beslaat. Ook gaf hij toe dat er tijdens eerdere onderhandelingen al overeenstemming was bereikt over wat er met de nederzettingen zou gebeuren.