Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Syrië op weg naar een burgeroorlog ?

Door Missing Peace

 

Update 16 november 2011

Voor de eerste keer in de acht maanden durende opstand tegen president Bashar Assad, hebben Syrische deserteurs woensdagochtend 16 november een gebouwencomplex van de inlichtingendienst aan de rand van Damascus aangevallen.

Leden van de ‘Free Syria Army’ vuurden raketten af en schoten met machinegeweren op een groot gebouwencomplex van de luchtmacht, gelegen aan de noordelijke rand van Damascus bij de snelweg  van Damascus naar Aleppo.

Anti-regerings activisten zeiden dat minstens zes soldaten werden gedood,  20 anderen raakten gewond bij de aanval.

Deserties

De Militaire Inlichtingen diensten zijn belast met het voorkomen van desertie  binnen het leger.

Zij zijn ook de belangrijkste spelers in het brute optreden tegen de opstand, waarin volgens de Verenigde Naties meer dan 3.500 mensen zijn gedood.

Het Syrische leger wordt geregeerd door Bashar al-Assad’s broer Maher, en andere leden van de Alawieten sekte,  die slechts een kleine minderheid is in Syrië.

Ook het merendeel van de soldaten zijn soennitische moslims, en de laatste tijd deserteert een groeiend aantal van hen uit het Syrische leger.

Volgens Tzvi Yechezkeli, de Midden-Oosten expert van het Israëlische tv station Arutz 10, zijn er inmiddels 23.000 Syrische militairen gedeserteerd.

 

Burgeroorlog?

Tot nu toe is de Syrische oppositie  voorstander gebleven van een geweldloze opstand tegen de Syrische regering.
Maar er zijn nu echter genoeg aanwijzingen dat Syrië verwikkeld zou kunnen raken in een burgeroorlog. Er zijn ook aanwijzingen dat er wapens worden gesmokkeld via de poreuze grenzen met Irak en Libanon, maar ook via de zee.

De Franse Midden-Oosten expert Agnes Levallois zei gisteren: “Vooralsnog is de meerderheid van de demonstranten van mening dat de protestbeweging vreedzaam moet blijven, maar na maanden van brute repressie is het risico van een gewapend treffen met de dag groter geworden.”

Leden van de anti regering Lokale Coördinatie Commissie (LCC) zeiden dat er steeds meer onvrede is over de wijze waarop de internationale gemeenschap de situatie in Syrië behandeld. Vooral de onwil om via een ​​VN resolutie van de Veiligheidsraad het geweld van Assad aan te pakken valt slecht bij de oppositie.

Sommige analisten zeggen dat een gewapende strijd de Syrische regering in de kaart zal spelen.  Het regime heeft immers veel meer wapens dan de oppositie en moet dus in staat zijn om de opstand op een meer effectieve manier te onderdrukken. Wanneer de oppositie echter, wapens gebruikt zou Assad kunnen denken dat hij onbeperkt geweld kan gaan gebruiken.

Bovendien zou  vanwege de samenstelling van de bevolking een gewapend conflict gemakkelijk kunnen leiden tot een sektarisch conflict tussen de heersende minderheid van Alawieten, en de rest van de bevolking die bestaat uit soennitische moslims (de meerderheid), Koerden, Druzen en christenen. Een burgeroorlog lijkt dan ook steeds dichterbij te komen.

Internationale druk

De gewapende aanval tegen de basis van de militaire inlichtingendienst kwam een ​​dag nadat Syrië  duizend activisten vrij liet in een poging om de goede bedoelingen jegens de Arabische leiders te tonen. De Arabische Liga in besloot afgelopen week in principe om Syrië uit te sluiten van de Arabische Liga.

Deze stemming vond plaats nadat de Syrische regering een eerdere overeenkomst niet uitvoerde.

In die overeenkomst had Assad beloofd om politieke gevangenen vrij te laten en het leger uit de opstandige steden terug te trekken. Verder had hij beloofd om gesprekken met de oppositie te starten en een aantal democratische maatregelen door te voeren.

Nu is de Arabische liga opnieuw bijeen in Marokko om de situatie te bespreken, en om een definitief besluit te nemen over de schorsing van Syrië.

Een dag voor de top riep de Jordaanse koning Abdallah Assad op om af te treden. Hij was de eerste Arabische leider die dat openlijk deed, en verhoogde daarmee de druk op de Syrische president.

Turkije oefent ook zware druk uit op Syrië. Premier Erdogan is woedend op Assad nadat aan het begin van deze week de Turkse ambassade in Damascus werd aangevallen, en Turkse vlaggen werden verbrand.

De Turken willen excuses van Assad zich.  Erdogan voegde eraan toe dat wanneer Syrië diet niet zou doen, er dan meer economische sancties opgelegd zouden worden en de elektriciteit die Syrië uit Turkije krijgt geleverd, zou dan worden afgesneden.

Ook de Verenigde Staten drongen er bij de Arabische Liga op aan om Assad sterk te veroordelen tijdens de top in Rabat.

Onhoudbaar

Opschorting van het Syrische lidmaatschap van de Arabische Liga, en het opleggen van meer sancties zal waarschijnlijk niet leiden tot de onmiddellijke ondergang van Assad.

Echter de toenemende druk op Assad; de escalatie in militair opzicht en de massale desertie van militairen hebben, lijken zijn positie nu al bijna onhoudbaar te hebben gemaakt.

Sana, het officiële persbureau in Syrië, meldde op woensdag dat regeringstroepen een grote hoeveelheid communicatieapparatuur en satellietschotels in beslag had genomen, om de communicatie te voorkomen tussen de oppositiegroepen.

Dit toont duidelijk aan dat Assad zich bedreigd voelt. Analisten in Israël zijn er nu van overtuigd dat de val van Assad onder de huidige omstandigheden een kwestie van tijd is. De vraag lijkt nu nog slechts op welke wijze dat zal gebeuren.

Evenals Khadaffi, en eerder Saddam Hoessein, lijkt het niet tot Assad door te dringen dat hij de grip aan het kwijt raken is op de situatie. Ook hij organiseert nu betogingen in Damascus waar volgelingen van zijn bewind zouden moeten laten zien dat er niets aan de hand is en dat hij nog altijd populair is bij het volk.

Ehud Barak, de Israëlische minister van defensie, zei op maandag in een radio interview dat Assad waarschijnlijk steeds meer geweld zal gaan gebruiken. Hij lijkt gelijk te krijgen, alleen al op dinsdag werden naar verluidt zo’n 70 Syriërs gedood.  Het einde van het geweld lijkt voorlopig nog ver weg