Missing Peace | missingpeace.eu | NL

UPDATED – Het andere verhaal over de ontploffing op raketbasis in Iran

Door Missing Peace
De rookkolom boven de IRGC basis in Iran na de ontploffing

UPDATE

De Arabische krant Khaleej Times berichtte op 20 november dat de broer van de omgekomen generaal Moghaddam heeft verklaard dat de explosie op de IRGC basis is ontstaan door een ‘laatste’ test met een intercontinentale raket. Dit bevestigt de analyse hieronder.      

Het bericht over de intercontinentale raket verscheen oorspronkelijk op de website van een Iraanse krant die door het regime wordt gecontroleerd maar werd volgens de Khaleej Times enige uren later verwijderd.

 Originele bericht

Op zaterdag 12 november 2011 vond op een basis van de Revolutionaire Garde in Iran een enorme raadselachtige ontploffing plaats. Bij de ontploffing zouden ten minste 17 mensen gedood zijn onder wie Brigade Generaal Hassan Tehrani Moqaddam, die bekend stond als een sleutelfiguur in het Iraanse raketprogramma.

Aanvankelijk beweerden de Iraanse autoriteiten dat bij het ‘verplaatsen van munitie’ een ontploffing was ontstaan.  De dagen na de ontploffing brachten de meeste massa media verhalen over de betrokkenheid van de Mossad. 

NRC in Nederland bracht bijvoorbeeld het bericht onder deze kop:

‘Explosie Iran is sabotagewerk van Israëlische Mossad’

Zoals zo vaak, bleek de kop de lading niet te dekken en ging het over een verhaal dat was gebaseerd op een artikel dat in Time had gestaan.

De Time journalist op zijn beurt verwees naar een bericht op de Israëlische nieuwssite YNET en die baseerde zich weer op een anonieme bron die de blogger Richard Silverstein in zijn artikel over de ontploffing had opgevoerd. Deze blogger afficheert zichzelf als pro-Israel, maar behoort in werkelijkheid bij het pro-Palestijnse kamp en schrijft onder andere voor al Jazeerah.

Signalen

Gedurende de week kwamen er steeds meer signalen dat het verhaal waarschijnlijk heel anders in elkaar zit.

Wat duidelijk is dat de IRGC basis wordt gebruikt voor proeven met de Shihab 3 raket en de Sejjil raket, een nieuw type raket die vaste brandstof gebruikt.

Verder is duidelijk dat de ontploffing niet is ontstaan door het ‘vervoeren’ van munitie of zelfs een Shihab 3 raket.

Waarom? Omdat de rookkolom die op foto werd vastgelegd duidt op een ontploffing van een hoeveelheid vaste brandstof voor raketten. De kilometers hoge witte rookkolom doet denken aan het rookspoor van een Nasa raket na lancering. Een ontploffing van munitie veroorzaakt zwarte rook.

De aanwezigheid van generaal Moqaddam bewijst dat er waarschijnlijk een belangrijke test werd uitgevoerd. Dit werd later bevestigd door een bericht dat door de Iraanse generaal Hassan Firouzabadi de wereld werd in geholpen.  Hij zei dat ‘het incident gebeurde gedurende onderzoek en dat dit onderzoeksprogramma een flink klap in het gezicht van Israël zou hebben moeten veroorzaken’.

Uit ooggetuigen verslagen is komen vast te staan dat er in feite twee explosies plaatsvonden, een kleine en een grote. De grote explosie was zo hevig dat hij 40 kilometer verderop in Teheran werd gevoeld. Veel Iraniërs in de omgeving van Teheran dachten daardoor dat de langverwachte luchtaanval op het Iraanse nucleaire programma was begonnen.

Dezelfde bronnen maken melding van honderden slachtoffers waaronder zich buitenlandse ‘functionarissen’ zouden bevinden.

Oppositie

In een gerelateerd bericht meldde de Iraanse oppositie dat direct na de explosies de leiders van de Groene oppositiebeweging Mousavi en Karroubi opnieuw werden opgepakt.

Dezelfde oppositie bronnen meldden dat de eerste explosie het werk was van de oppositie in Iran, en dat de tweede explosie niet gepland was.

Indien de oppositie verantwoordelijk is voor de explosies dan laat dat zien dat men nu naar andere wegen zoekt om het regime te elimineren.

De krampachtige pogingen om te verdoezelen wat er precies gebeurd is en de campagne die daarna op gang kwam om direct Israël als de dader aan te wijzen laten zien dat het regime zich bedreigd voelt.

De arrestatie van Mousavi en Karroubi geeft dat ook aan, de onvrede in Iran is immers enorm groot en de oppositie wacht slechts op de kans om zich van het regime te ontdoen.

De meest plausibele verklaring voor het incident is dus dat de oppositie wist dat er een belangrijke test zou plaatsvinden met een Sejjil 2 raket, en dat men hulp nu hulp krijgt van buitenlandse inlichtingendiensten.

De speculaties over een op handen zijnde luchtaanval blijven ondertussen ook gewoon doorgaan. The Jewish Press in Amerika meldde vandaag dat de VS onlangs de beschikking hebben gekregen over ‘bunker buster’ bommen die zes keer zo veel explosieve kracht hebben als de types die tot nu toe in gebruik zijn.

Een reporter van de Daily Beast denkt echter dat Israël werkt aan een high tech aanval van ongekend formaat waarbij o.a. in Iran elektronische- en communicatie systemen onklaar worden gemaakt inclusief de radar en GSM netwerken. De aanval zelf zou dan worden uitgevoerd met de laatste types onbemande gevechtsvliegtuigen die tot 20 uur in de lucht kunnen blijven en een 1000 kilo bom kunnen vervoeren. Eerder zijn er al berichten verschenen dat Israël de aanval met kruisraketten zou gaan uitvoeren die vanaf onderzeeërs worden gelanceerd.

Het enige wat echter vaststaat is dat de spanning rond Iran toeneemt en dat de oppositie klaarblijkelijk naar andere wegen zoekt om zich te ontdoen van het regime van Ahmadinejad.

 

 

 

 

 

 

  1. http://missingpeace.eu/nl/2012/01/mossad-verhalen-in-nrc-gebaseerd-op-onbetrouwbare-bronnen/
    Mossad verhalen in NRC gebaseerd op onbetrouwbare bronnen | missingpeace.eu/nl
    schreef: op 15 januari, 2012 op 3:01 pm

    […] Al eerder baseerde de krant zich daarbij op onbetrouwbare bronnen zoals de Amerikaanse blogger Richard Silverstein.    […]