Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Nederlandse familie in Israël in nood na vrijlating terroristen

Door Missing Peace

UPDATEDnu met het volledige Makor interview en aanvullende informatie die wij ontvingen van hulpverleningsinstanties in Israel. 

Terwijl Israël en Egypte donderdag een nieuwe gevangenenruil uitvoerden waarbij de Amerikaanse Israeli Ilan Grapel vrijkwam, blijft de vrijlating van Palestijnse terroristen vorige week de gemoederen in Israël bezig houden.

Mordechai, Tzyrah, Ra'ayah, Avraham Yitzchak en Chemda Schijveschuurder

Het programma Makor van het Israëlische TV station Arutz 10 zond dinsdag 25 oktober een interview uit met de familie Schijveschuurder, een van oorsprong Nederlandse familie in Israël.

De familie kwam vorige week opnieuw in het nieuws door acties die men ondernam tegen de vrijlating van terroristen in het kader van de Gilad Shalit deal. Daaronder was ook de vrouwelijke terrorist die verantwoordelijk was voor de aanslag op het Sbarro restaurant in Jeruzalem in 2001, waarbij 5 leden van het gezin Schijveschuurder werden vermoord.

Leah en Chayah Schijveschuurder overleefden de aanslag op het restaurant, terwijl hun ouders, twee zussen en een broer omkwamen.

De Nederlands Israëlische familie werd daardoor de zwaarst getroffen familie tijdens de tweede intifada. De oudste zoon Meir zorgt samen met zijn vrouw sinds enige tijd voor de overgebleven minderjarige kinderen.

Interview
In het interview met Arutz 10 vertelden de kinderen Schijveschuurder een onthutsend verhaal over hun herinneringen aan de moord op hun familie, en over de vele problemen die zij daarna moesten zien te overwinnen.

De officiële  Israëlische instanties leken duidelijk niet berekend te zijn op terreurslachtoffers die geen ouders en familie meer hadden.  De twee jongste dochters Leah en Chayah werden bijvoorbeeld eerst tegen de wil van Meïr toegewezen aan een oom in Zwitserland. Toen de zusters daar niet bleken te kunnen aarden kreeg hij uiteindelijk samen met zijn vrouw alsnog de voogdij toegewezen. De familie kreeg wel voldoende hulp van Israëlische organisaties voor terreurslachtoffers.

De één na oudste zoon Shvuel kwam eerder in het nieuws nadat hij daags voor de vrijlating van de Palestijnse terroristen het monument voor de vermoorde Israëlische premier Rabin had beklad in Tel Aviv.  In de Makor uitzending barstte Shvuel in tranen uit.  Hij lijkt van alle kinderen het meest getraumatiseerd en heeft in feite dringend psychologische hulp nodig. Pogingen om hem daarvan te voorzien mislukten herhaaldelijk.

Het volledige interview kunt u hier bekijken (Arutz 10 berichtte ons dat er gewerkt wordt aan een Engelse ondertiteling).


 

Noodtoestand

De Palestijnse terrorist Ahlam Tamimi, die eerder liet weten blij te zijn met de het aantal gedode kinderen bij de Sbarro aanslag, was deze week op de Jordaanse televisie te zien waar zij verklaarde geen enkele spijt te hebben van de moorden. 

Door de vrijlating van Tamimi, die tot 16 maal levenslang was veroordeeld, lijkt er sprake van een nieuwe noodtoestand in de familie Schijveschuurder.

Dit bleek ook uit een reportage van de Israëlische zender Arutz 2 waarin de broers Schijveschuurder een radeloze indruk maakten.

Arutz 2 liet de kinderen Schijveschuurder zien terwijl ze naast de graven van de andere familieleden staan en de volgende verklaring aflegden:

“We have every intention and desire to take what you see here, break the headstones, remove the remains buried here and take them outside the country who betrayed them,” says Meir Schijveschuurder — his parents and three siblings were killed in the attack at the Sbarro restaurant. “Because the State of Israel betrayed everyone who lies here and there are several hundred of them, only in this area [of the cemetery].”

“I lost faith in everything that I felt”


 

Zowel Meïr als Shvuel hebben recentelijk gezegd dat de toenmalige Israëlische premier Sharon hen tijdens een rouwbezoek heeft gezworen dat de terroristen zouden worden gepakt en nooit meer vrij zouden komen.

Leah Schijveschuurder verklaarde tegenover Arutz 2 dat ze het gevoel had  alles wat  in tien jaar werd opgebouwd, weer kwijt te zijn.

In de Makor uitzending was later te zien hoe Chayah haar Israëlische identiteitskaart verknipte, en tegen de kinderen van Meïr zei dat ze die niet meer nodig had.

Nederland
In een interview met Missing Peace verklaarde Meïr Schijveschuurder dat de familie binnen twee maanden naar Nederland wil emigreren. Er blijkt echter totaal geen sprake van een doorgedacht emigratieplan. Gezien de getraumatiseerde indruk die vooral de twee oudste broers maken zou emigratie onder deze omstandigheden de situatie van de familie verder kunnen doen verslechteren.

Gevraagd naar eventuele hulp die de familie ooit van Nederlandse autoriteiten zou hebben ontvangen antwoordde Meïr ontkennend. Dit werd overigens later weersproken door informatie die wij ontvingen van in Isaël gevestige organisaties die hulp bieden aan Nederlandse emigranten.

Alle kinderen zijn in het bezit van het Nederlandse staatburgerschap maar hebben verder geen familie in Holland. Ook bestaan er volgens Meïr geen banden met de Joodse gemeenschap in Nederland.

Brief
Gevraagd naar de brief die de Israëlische premier Netanyahu zou hebben gestuurd naar de families van slachtoffers van de vrijgelaten terroristen, antwoordde Meïr dat de familie nooit een dergelijke brief heeft gekregen.

Dit was ook de ervaring van Arnold en Frimet Roth, die hun dochter Malka verloren bij de Sbarro aanslag. Het kantoor van premier Netanyahoe verklaarde daarop in een reactie dat de brief op Facebook was gepubliceerd, en dat men zou onderzoeken of de brief per gewone post was verstuurd.

Terreur
De broers Schijveschuurder waren eensgezind in hun conclusie dat de Palestijnse terreur Israël uiteindelijk op de knieën heeft gekregen. Ook zeiden zij dat hun beslissing om naar Nederland te gaan in feite een erkenning betekent van de Palestijnse overwinning op Israël.

Dat de Palestijnse Arabieren er ook zo overdenken blijkt uit de toename van terreuraanslagen sinds de Shalit deal.

Op de West Bank ontplofte woensdag in de buurt van Gush Etzion een bermbom op het moment dat een IDF patrouille passeerde en het zuiden van Israel werd weer met raketten beschoten.

De afgelopen week werden ook minimaal vier pogingen ondernomen om Joden metmessen te vermoorden. Een van die pogingen werd vastgelegd op video nabij een liftplaats aan de weg van Jeruzalem naar Hebron. Een Palestijnse vrouw probeerde een Joodse lifter neer te steken, een poging die mislukte dank zij de aanwezigheid van IDF soldaten die sinds een aantal andere ,wel geslaagde, aanslagen de liftplaats bewaken.

De terechte vreugde over de vrijlating van Gilad Shalit lijkt dus van korte duur. Op de lange termijn zal er in Israël moeten worden gewerkt aan duidelijke rode lijnen waar het gaat om de benadering van chantage door terroristische bewegingen en regeringen.

Op korte termijn lijkt echter bijstand aan de familie Schijveschuurder een eerste vereiste.

Voor reacties op dit artikel gelieve u contact op te nemen met contact@missingpeace.eu

  1. http://joodsactueel.be/2011/10/28/joods-nederlandse-familie-in-nood-na-vrijlating-terroristen/
    Joods Actueel » Joods Nederlandse familie in nood na vrijlating terroristen
    schreef: op 28 oktober, 2011 op 10:53 am

    […] Palestijnse terroristen vorige week de gemoederen in Israël bezig houden, zo bericht de website Missing Peace. Wij publiceren hieronder hun […]