Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Een boekje open over de Amerikaans Israëlische betrekkingen

Door Missing Peace
Obama en Netanyahoe in Witte HuisObama en Netanyahoe in Witte Huis

De voormalige Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates gaf deze week ongezouten kritiek op de Israëlische premier Benjamin Netanyahoe en noemde hem een ondankbare bondgenoot die niet in staat was om te gaan met Israel’s groeiende isolatie

De kritiek werd onthuld in een column van Jeffrey Goldberg in Bloomberg, en was vooral gericht op de wijze waarop Netanyahoe in mei, tijdens een persconferentie in het Witte Huis, Obama attent maakte op bepaalde cruciale zaken die de veiligheid van Israel moeten waarborgen.

The Jerusalem Post berichtte dat de kritiek van Gates ‘niet veel tegenstand ondervindt binnen de Amerikaanse regering’.

Dat lijkt op een ‘understatement’.

Betrouwbare bronnen in Washington berichtten ons in mei dat Obama na de bewuste persconferentie witheet de kamer van zijn perschef binnenstapte en hem in ongezouten bewoordingen van zijn ongenoegen blijk gaf over de wijze waarop de persconferentie was verlopen.

De lichaamstaal van Obama sprak ook boekdelen tijdens die conferentie. In VS werd die lichaamstaal na de persconferentie tot in detail geanalyseerd.

Zie de video:

Het lijkt dus vrijwel zeker dat Gates de ongenoegens van de Amerikaanse president verwoordde, en toestemming kreeg om dit naar buiten te brengen.

Obama kan zich vanwege de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS geen tweede openlijke confrontatie permitteren met Israël.

De vraag waarom dit nu naar buiten komt is lastig te beantwoorden. Zeker is dat de Amerikanen gefrustreerd zijn over het mislukken van de bemiddeling tussen Turkije en Israël en de crisis die ontstond na het uitbrengen van het VN rapport over het Mavi Marmara incident.

Een andere reden zou kunnen zijn dat de VS de Israëlische regering op voorhand duidelijk wil maken dat er een prijs betaald zal moeten worden voor het te verwachten Amerikaanse veto in de Veiligheidsraad van de VN, wanneer er gestemd zal moeten worden over het erkennen van een Palestijnse staat zonder vredesakkoord met Israël.

Het tekent de huidige puur zakelijke relatie tussen het Witte Huis en Israël.

Gates had in ieder geval gelijk toen hij opmerkte dat Israël in een groeiend isolement verkeert. Een isolement dat mede veroorzaakt is door de wijze waarop de Obama regering is omgegaan met de Amerikaanse Midden Oosten politiek.