Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Het andere verhaal over Gaza

Door Missing Peace

Gaza is meestal op twee manieren in het nieuws. De humanitaire situatie in het gebied was lange tijd een van de meest gecoverde onderwerpen in de internationale media.
Het tweede nieuws item waarmee Gaza in het nieuws komt is de voortdurende stroom raketten die op Israel neerdaalt. Dit nieuws moet het doorgaans met heel wat minder aandacht doen.

De raketten blijven Israel echter teisteren, in juli werd er gemiddeld één per dag op Israel afgevuurd. De Israëlische minister van interne veiligheid Aharonovitch drong  daardoor vorige week aan op een nieuwe grootschalige militaire actie tegen Hamas.

De humanitaire situatie in Gaza blijft de gemoederen buiten Israël echter meer bezig houden.

De Free Gazavloot mag dan gestrand zijn in Griekse havens, dat wil niet zeggen dat de activisten hun pogingen om de situatie in Gaza onder de aandacht te brengen opgeven.

Verassend genoeg stelde juist een NRC columnist deze week de obsessie met Gaza op een heldere wijze aan de kaak.

Zij schreef onder meer:

“Toch bijzonder: er zijn nog steeds mensen die aan zo’n Flotilla willen meedoen om Gaza te bevrijden. Twee weken geleden enterde de Israëlische marine nog een Frans schip dat koste wat kost via zee hulpgoederen wilde brengen naar Gaza. Zo’n schip vaart dus dwars door de Arabische Lente heen, langs miljoenen Noord-Afrikanen in opstand tegen militaire regimes, langs massale mensenrechtenschendingen, maar de wereldverbeteraars met pallets vol hulpgoederen aan boord stoppen niet. Nee, ze varen door, omdat ze nu eenmaal decennia geleden een keer hadden besloten dat de Gaza-kwestie het aller- allerschrijnendst is”.

Los van het feit dat er andere gebieden zijn in het Midden-Oosten die de aandacht zouden moeten hebben van de  Free Gaza mensenrechtenactivisten, zijn er nog andere argumenten aan te voeren waaruit de absurdheid blijkt van de Gaza campagne tegen Israël.

De bewering dat Israël een (land) blokkade op Gaza handhaaft is al enige tijd achterhaald door de realiteit. De invoerbeperkingen op bijna alle materialen die Gaza nodig heeft, zijn opgeheven. Slechts goederen die direct gebruikt kunnen worden voor de wapenindustrie vallen nog onder het embargo.

Juist voor de ingang van de Islamitische feestmaand Ramadan besloot de Israëlische regering ook om een begin te maken met het opheffen van de uitvoerbeperkingen op goederen uit Gaza. Een maatregel die – gezien de toenemende raketbeschietingen – opnieuw bewees dat Israel de belangen van de bevolking in Gaza scheidt van die van Hamas.

De schendingen van Palestijnse mensenrechten door Palestijnen zelf worden echter nagenoeg niet belicht door de internationale media.

De Palestijnse journalist Khaled Abu Toameh vertelde ons vorig jaar al dat het grootste deel van de internationale media nieuws dat niet vanuit een anti Israelisch gezichtspunt kan worden gebracht vrijwel negeert.

Neem bij voorbeeld een bericht op de website van het Palestijnse centrum voor mensenrechten (PCHR) vorige week. Palestijnse huizen in Gaza die illegaal zijn gebouwd, worden door Hamas zonder pardon met bulldozers verwoest, en daarbij vallen  zelfs doden, zo blijkt uit het bericht.

Al Jazeerah had in 2010 al een video rapportage waarin Palestijnen in het zuiden van Gaza hetzelfde rapporteerden. http://www.youtube.com/watch?v=pSsN1r-s394

Niettemin worden dergelijke berichten genegeerd door de media en door de Gaza activisten.

De opening van de Egyptische grens met Gaza in Rafah kreeg wel internationale aandacht. Nu blijkt echter dat Hamas zelf verantwoordelijk is voor het in stand houden van de beperking van de bewegingsvrijheid van de Palestijnen in Gaza, en dat las u waarschijnlijk nergens.

Eerst was er de Palestijnse website Gaza Youth Breaks Out die rapporteerde over de enorme bureaucratische beperkingen bij de uitreisprocedure. Die bureaucratie weet men hoofdzakelijk aan de “great Pharoah’s”, dat wil zeggen Egypte.

Maar Al Jazeerah nuanceerde dat beeld vorige week aanzienlijk. In een reportage vanuit Gaza kwamen Palestijnen aan het woord die getuigden van Hamas corruptie bij het afgeven van een exit visum.

Het Palestijnse centrum voor de mensenrechten PCHR meldde dat 50% van alle uitreis visums wordt afgegeven aan mensen die connecties hebben met Hamas.

Kijk hier voor de videobeelden: http://www.youtube.com/watch?v=3VH0xsQAd0E

Deze omgang met de rechten van de Palestijnen weerhield de VN organisaties UNWRA en OCHA er niet van om in dezelfde week rapporten uit te brengen die uitsluitend vermeende Israëlische mensenrechten schendingen behandelen en deze zaken volkomen negeren.

Missing Peace zal deze week uitgebreider rapporteren over de wijze waarop op een structurele basis eenzijdige rapporten en halve en hele onwaarheden  over Israel de wereld worden in geholpen.

Een van de organisaties die wij hierop betrapten was UNWRA en dat leidde tot een paniek reactie bij UNWRA woordvoerder Chris Gunnes.

Zie ons volgende bulletin.