Missing Peace | missingpeace.eu | NL

Sri Lanka’s Killing Fields – Het morele faillissement van de VN en de Wereldgemeenschap

Door Missing Peace

De Engelse TV zender Channel 4 zond op 14 juni jl. een onthutsende documentaire uit over de genocide die in Sri Lanka plaatsvond in het begin van 2009. De film bevatte uitermate schokkende beelden die nog niet eerder waren getoond, maar toonde op al even schokkende wijze aan dat de VN in feite medeschuldig was aan deze volkenmoord en de oorlogsmisdaden.

http://www.channel4.com/programmes/sri-lankas-killing-fields/4od#3200170

Missing Peace is mede opgericht om de obsessie van de wereld met- en de hypocrisie tegenover Israel te exposeren.Onze organisatie rapporteert over het Midden-Oosten en Israel’s positie daarin. Men zou dus kunnen zeggen, wat heeft een documentaire over Sri Lanka te maken met het Midden-Oosten conflict en de doelstellingen van Missing Peace?

De documentaire met de naam ‘Sri Lanka’s Killing Fields’ laat echter niet alleen zien dat de wereldgemeenschap opnieuw werkeloos toezag toen honderdduizenden burgers in Sri Lanka werden opgejaagd door regeringstroepen en bij duizenden werden vermoord en dat u daar vrijwel niets over vernam. Het  programma laat ook – waarschijnlijk niet doelbewust maar niettemin overduidelijk – zien hoe geobsedeerd en hypocriet de wereld bezig was met Israël in de winter en het voorjaar van 2009. Een obsessie die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Vergelijkingen
Terwijl al tijdens de Israëlische operatie tegen Hamas in Gaza een VN commissie werd opgericht om de zogenaamde Israëlische ‘oorlogsmisdaden’ in Gaza te onderzoeken, wist dezelfde VN dat er in Sri Lanka op het zelfde moment duizenden Tamils werden afgeslacht maar deed niets.

De wereldmedia die en masse op de grens van Gaza verzameld was en te keer ging tegen het ‘excessieve geweld’ van de IDF tegen de bevolking in Gaza, was afwezig in Sri Lanka.  Daar werden zeker 40.000 burgers (volgens sommige schattingen wellicht 100.000) gedood, ook werden er en masse oorlogsmisdaden gepleegd.

Achteraf is komen vast te staan dat in Gaza minder dan 800 burgers omkwamen. Een IDF aanval op een VN school  in Gaza, waarover zelfs de VN al in februari 2009 meldde dat het geen aanval was, werd bijvoorbeeld een jaar na dato nog altijd door het Nederlandse NOS Journaal als een Israelische oorlogsmisdaad neergezet.  (NOS Acht Uur Journaal 27 december 2009).

De aanvallen op de ziekenhuizen in het Tamil gedeelte van Sri Lanka en de honderden doden die daar vielen in dezelfde periode, haalden het NOS Journaal niet eens.De verkrachtingen van vrouwen voordat zij werden geëxecuteerd, en de standrechtelijke executies van gevangen genomen Tamils werden toen ook al door ooggetuigen gemeld maar niemand deed er iets mee.

Terwijl in Europa en elders duizenden de straat op gingen om de Israëlische soldaten voor kindermoordenaars uit te maken en de Goldstone commissie amper twee weken onderzoek nodig had om Israel schuldig te verklaren, werd de regering van Sri Lanka op haar woord geloofd en geen strobreed in de weg gelegd tijdens haar moorddadige campagne tegen de Tamils.

Toen later duidelijk werd – inclusief een erkenning van Goldstone zelf – dat de IDF niet doelbewust de burgerbevolking van Gaza tot doelwit had gemaakt, was dat voor velen nog altijd reden om door te gaan met de campagne tegen Israel. Eerst onder het mom van humanitaire hulp, maar toen dat niet meer houdbaar bleek ging het om het bevrijden van Gaza.

Zelfs nu, terwijl duidelijk is dat in Sri Lanka en elders in het Midden-Oosten flotilla’s echt nodig zijn voor een burgerbevolking in nood, wordt volhard in de obsessie met de situatie in Gaza.

De Tamil bevolking op Sri Lanka was echter al die tijd alleen en kreeg geen aandacht noch hulp, en verloor uiteindelijk haar vertrouwen in de VN en de rest van de wereld.

Overeenkomsten
Het conflict in Sri Lanka had ook op andere punten overeenkomsten met het conflict tussen Hamas en Israel. In beide gevallen was er sprake van een jarendurende terreurcampagne met zelfmoordaanslagen om een soevereine staat te dwingen tot het toegeven aan de territoriale eisen van een terroristische beweging.Ook het gebruik van de burgerbevolking als menselijk schild kwam zowel in Gaza als in Sri Lanka voor.

Maar daar houdt de vergelijking dan ook op. Israel deed er in Gaza alles aan om de burgerbevolking buiten de oorlog met Hamas te houden en viel geen scholen en ziekenhuizen aan, ook niet toen bleek dat de Hamas top in de kelder van het Shifa ziekenhuis in Gazastad een commandocentrum had opgezet.

Ook tijdens de Gaza oorlog bleef de humanitaire hulp de bevolking bereiken, in Sri Lanka werd uithongering als tactiek gebruikt door het leger.

Aanklacht
De Britse documentaire is een aanklacht tegen de wereld en zou alsnog moeten leiden tot wereldwijde actie tegen de regering van Sri Lanka en een hulpoperatie voor de slachtoffers van de genocide daar.

De film exposeert de dubbele maatstaven van de VN en de wereldgemeenschap op onthutsende wijze. Het verschil in omgang tussen Sri Lanka en Gaza is echter niet uniek, ook vandaag is er nog altijd meer aandacht voor het Arabisch- Israelische conflict dan bijvoorbeeld de gebeurtenissen in Zuid Soedan of de grootschalige mensenrechten schendingen in het ‘nieuwe’ Egypte.

De Channel 4 documentaire zou dan ook een eye opener moeten zijn voor allen die dag in dag uit geobsedeerd en met dubbele maatstaven jagen op de staat Israel. Een goed begin zou kunnen zijn om de 14 boten die deze maand naar Gaza zouden opstomen, te laden met hulpgoederen en koers te laten zetten naar Sri Lanka.