Missing Peace | missingpeace.eu | NL

De Palestijnse staat in wording – Terreur neemt toe

Door Missing Peace

De aanval door EU/US getrainde PA politiemensen op een groep Breslav Chassidisch Joden en de tombe van Joseph nabij Shechem/Nablus die vandaag plaats vond, is een nieuw bewijs dat de Palestijnen niet klaar zijn voor een eigen staat die vreedzaam naast Israel zou moeten bestaan. Bij het incident kwam de neef van de Israëlische minister Livnat om het leven.

In een briefing aan de internetmedia verklaarde Majoor Peter Lerner vorig jaar dat de IDF opnieuw verwachtte dat op een dag de PA politie de door de US verstrekte wapens opnieuw zou gebruiken tegen Israëli’s. Eerder gebeurde dat in september 2000 toen PA politiemensen hun door Israel verstrekte wapens gebruikten om Israëli’s te vermoorden. Lerner zei tijdens die briefing dat de IDF de training van de PA politie intensief volgde en aanwijzingen had dat de PA politie opnieuw gebruikt zou worden in de strijd tegen Israel. Vanwege de gevoelige politieke aspecten (lees relatie met PA/US/EU) en het toen nog bestaande vredesproces werd de informatie indertijd niet vrijgegeven. Lerner was echter niet de enige die problemen voorzag met de training van de PA politie. Nota bene de Amerikaanse generaal Dayton die verantwoordelijk was voor die training voorzag het zelfde.

Hier aanvullende informatie over dit incident en over andere incidenten in het gebied die niet werden gerapporteerd in de main stream media (MSM)

Zie ook onderaan dit artikel voor de clausule uit de Oslo interim akkoorden over de ‘gegarandeerde’ veiligheid van Joodse heilige plaatsen in de door de PA gecontroleerde gebieden. Het feit dat deze religieuze Joden hun bezoeken aan de tombe van Joseph vaak niet coördineren met de IDF is natuurlijk geen reden om hen dood te schieten. Volgens die bepalingen in de Oslo akkoorden hebben Joden vrije toegang tot deze heilige plaatsen. Uit veiligheidsoverwegingen – er zijn meer Joden vermoord tijdens bezoeken aan de PA gebieden – heeft de IDF later bepaald dat bezoeken aan die heilige plaatsen met het leger gecoordineerd moeten worden.

Verhoogde spanning

Het incident verhoogt de spanningen in het gebied rond Shechem/Nablus. Op 11 maart jl. werden in de nabijgelegen Joodse gemeenschap Itamar het echtpaar Fogel en drie van hun kinderen op beestachtige wijze vermoord. De Palestijnse daders werden onlangs aangehouden in het nabij Itamar gelegen dorp Awarta. Hun DNA profiel kwam overeen met ‘sporen’ die de Israëlische veiligheids diensten in het huis van de familie Fogel had gevonden. Deze sporen zouden volgens onbevestigde berichten zijn ontstaan omdat de Palestijnse moordenaars Ruth Fogel zouden hebben ‘verminkt’ na haar dood. Eerder werd bekend dat de drie maanden oude baby tijdens de worsteling en de daarop moord op het echtpaar Fogel aanvankelijk over het hoofd was gezien door de daders. Nadat zij het huis verlieten hoorden zij de baby huilen en keerden terug om ook haar de keel af te snijden.

Protesten NGO’s

Onlangs protesteerden verschillende met buitenlandse fondsen (w.o. Nederland) gefinancierde NGO’s tegen het leed dat de IDF in Awarta zouden hebben aangericht onder de bevolking in haar speurtocht naar de daders van de Fogel moorden. Deze NGO’s riepen zelfs op tot een solidariteitsbezoek, niet aan de familie Fogel,  maar aan de Palestijnen in Awarta.

De Telegraaf gebruikte in haar berichtgeving over de grootschalige huiszoekingen in Awarta zelfs het woord razzia. Naar nu gebleken is, ging het bij deze acties van de IDF voornamelijk om het afnemen van DNA monsters en is er andermaal sprake geweest van propaganda.

PA vereert opnieuw terrorist

Het incident in Shechem/Nablus staat niet op zichzelf maar is een nieuw bewijs dat de Palestijnen de confrontatie zoeken met Israel. Vlak voor Pesach, het Joodse paasfeest, werd bekend dat de PA de terrorist had geëerd die tijdens Pesach in 2002 dertig Israëli’s vermoordde. Zijn familie ontving een speciale oorkonde van PA minister Issa Karake

In dezelfde periode liep de situatie in het zuiden van Israel uit de hand, toen Hamas en Islamic Jihad een nieuw raketten offensief begonnen.

Op 7 april dreigde er zelfs oorlog toen Hamas een hornet antitank raket afschoot op een Israëlische schoolbus, een aanval die werd gevolgd door een regen van raketten en mortiergranaten op Zuid Israëlische steden en dorpen. Bij de aanval op de bus werd een 11- jarige jongen levensgevaarlijk gewond. Vorige week overleed hij aan zijn verwondingen. Daarvoor ontplofte op 23 maart in Jeruzalem een bom bij een bushalte. Bij die nog onopgeloste aanslag kwam een Britse vrouw om het leven.

Tegelijkertijd is er sprake van een politiek offensief dat de PA voornamelijk in Europa voert en dat moet uitmonden in erkenning van de unilateraal uitgeroepen Palestijnse staat in september aanstaande.Terwijl de PA in ieder internationaal forum geprezen wordt voor de vorderingen die zij maakt op het gebied van de opbouw van de eigen staat,  maken de ontwikkelingen op de grond echter duidelijk dat de belangrijkste voorwaarde voor die eigen staat over het hoofd wordt gezien.

Er is namelijk op geen enkele wijze sprake van voorbereiding op vreedzame coexistentie met Israel. Integendeel, de terreur neemt toe en nu al is duidelijk dat het huidige traject in oorlog zal eindigen.

 


 

bijlage:

Israeli-Palestinian Interim Agreement on the West Bank and the Gaza Strip

Annex I:
Protocol Concerning Redeployment and Security Arrangements

2. Area A

a. The Council will, upon completion of the redeployment of Israeli military forces it each district, as set out in Appendix 1 to this Annex, assume the powers and responsibilities for internal security and public order in Area A in that district.
b. Jewish Holy Sites
(1) The following provisions will apply with respect to the security arrangements in Jewish holy sites in Area A which are listed in Appendix 4 to this Annex:
(a) While the protection of these sites, as well as of persons visiting them, will be under the responsibility of the Palestinian Police, a JMU shall function in the vicinity of, and on the access routes to, each such site, as directed by the relevant DCO.
(b) The functions of each such JMU shall be as follows:
(i) to ensure free, unimpeded and secure access to the relevant Jewish holy site; and
(ii) to ensure the peaceful use of such site, to prevent any potential instances of disorder and to respond to any incident.
(c) Given the Jewish religious nature of such sites, Israeli plainclothes guards may be present inside such sites.
(2) The present situation and the existing religious practices shall be preserved.
Appendix 4
Jewish Holy Sites

Pursuant to Article V of this Annex the Jewish Holy Sites are as follows:
1. Joseph’s Tomb (Nablus)